İZMİS Mİ, İZMİKS Mİ?
İrfan Elbir

İZMİS Mİ, İZMİKS Mİ?

Advert
Bir İzmis (karabdal) şenliği daha; Beşikdüzü, Şalpazarı, Tonya ve Vakfıkebir Belediye Başkanlığının katkısı ve halkımızın katılımı ile geldi geçti.
 
Benim takılıp kaldığım ise, şu iki pankart oldu: “İZMİS” ve “İZMİKS
 
İzmiks Şenliği” şekinde yazılan ve çok sayıda video olarak yayınlanan görsellerin “İzmis” olarak yazılması gerektiği konusundaki uyarıcı çabalarım şimdiye kadar fazla bir işe yaramadı. Rumcanın etkisi ve şive farkı olarak özellikle İskenderli ve Tonya eşrafında “İzmiks” olarak konuşulmasını saygı ile karşılamama rağmen; yazım dilinde de aynı şekilde kullanılmasının yanlış olduğunu düşünenlerdenim.
 
En son, değerli doktorum Dilaver Yıldırım -ki Türkçeyi çok güzel kullanır- İzmis’i, İzmiks şeklinde yazınca artık bu konuyu vuzuha çıkarma zamanının geldiğini düşündüm.
Ben İzmis tepesinde, hartamadan çatılı mezere evimizde dünyaya geldim. Çocukluk yıllarım hep burada geçti. Yüzbaşı dedemden İzmis hatıralarını dinleyerek büyüdüm. Burası hep İzmis’ti.
 
Yazım dilinde de İzmis’tir.
Tapu kayıtlarında “İzmis Küme Evleri” diye geçer.
Belediye adres kayıtlarında da “İzmis”tir.
Konum ve yer bildiriminde “İzmis” geçer.
 
Edebiyatçı, yazar Emine Özgenç hanımın, seferberlik yıllarını anlatan “Eynesi Ana” isimli kitabında da bu yerin adı İzmis olarak geçer. Bu konuda onun fikrine de başvurulabilir. Seferberlik yıllarının 1914-1916 yılları arasında geçtiğini düşünürsek, o zamanlardan önce de buranın İzmis olduğu görülür. 116 yıldır İzmis olarak bilinen yere bugün İzmiks demek nereden çıktı, bilen varsa anlatsın, biz de öğrenelim?
 
Yer isimlerini ve güzel Türkçemizi, layıkıyla en mükemmel şekilde kullanmayı gaye edinmemiz gerekmez mi?
İzmis”in “İzmiks” olarak yazılması lazım geldiğini iddia edenlerin, bunu delillendirmesini isteme hakkımız yok mu?
Maksadım herhangi bir tartışma ve ayrışma değil,  tam aksine birlik ve beraberlik oluşturma çabasıdır.
 
Saygılarımla.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg