Gazeteci büyüğümüz Zeki Gökçe bir süredir Mavi Karadeniz TV’de “Dernekler Konuşuyor” adlı bir program hazırlayıp sunuyor. Programda İstanbul’da faaliyet gösteren hemşehri derneği başkan ve yöneticileri başında bulundukları kurumları ve faaliyetlerini anlatıyorlar. Bu program vasıtasıyla Zeki Gökçe’nin önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini düşünüyorum.
Bütün programlara yetişemedim, Tahsin Usta’dan itibaren kaçırmamaya çalıştım. Ben de hemşehri dernekçiliği üzerinde haylice kafa yoran, kalem oynatan biri olarak seyredebildiğimiz konuklar ve anlattıkları hakkında iki satır kelam etmek isterim.
Tahsin Usta
Tahsin Usta, İstanbul’da Trabzon dernekçiliğinin tarihi yazılsa ismi ilk sıralarda, belki de en başa yazılması gereken bir hemşehrimiz. Trabzon Dernekler Birliği, sonra Trabzon Dernekleri Federasyonu, İstanbul Trabzon Federasyonu, Karadeniz Konfederasyonu kurucu başkanı olduğu üst düzey kurumlar. Trabzonspor’da da bir dönem başarılı bir yöneticilik geçmişi var. Tahsin Usta, sadece geçmişteki güzelliklerden bahsetti. Farklı kurumlarda gerçekleştirdikleri başarılı faaliyetleri anlattı. Günümüzde iş başında olanların hepsi hakkında güzel ve olumlu sözler sarf etti. Belli ki artık kimseyle polemiğe girmek istemiyordu, çünkü kendisini yakından tanıyanlar biliyor ki o geçmişte bir sürü sıkıntı da yaşanmıştı. Tecrübeli başkan geleceğe dair de bir şey söylemedi, artık emekli bir STK’cı modundaydı. Hâlbuki bu işin okulu yok, kendisi de devasa bir tecrübeye sahip. O tecrübeye dernekçilik dünyasının şiddetle ihtiyacı var kanaatindeyiz ama sevgili başkanın geleceğe dönük bir düşüncesi yok görünüyor.
Maçka Dernekler Federasyonu
Başkan Osman Aydemir ile yönetim kurulu üyeleri Hilmi Akbulut ve Erkan Ataç katıldılar. Bu federasyon beş yıl önce kuruldu ve kurulduğundan beri takip ederiz. Kurucu başkanıyla, mevcut başkanıyla, Hilmi Akbulut ve Erkan Ataç da dâhil olmak üzere çok sayıda mensubuyla şahsi tanışıklık ve dostluklarımız var. Federasyon çok daha önemli ve değerli faaliyetler yapabilir, çünkü hep söylediğimiz gibi Maçka bütün faktörler (sanat, siyaset, spor, akademi, ekonomi vs.) dikkate alındığında Trabzon’un en zengin ilçesidir. Bu muazzam insan sermayesini iyi değerlendirmek federasyonun yapabileceği bir iştir. Fakat bu konuda son derece ağır kaldılar, dostlarımız kusura bakmasınlar. Yine de programda Hilmi Akbulut ile Erkan Ataç’ın Maçka’da yeni zirai projeler hakkında somut adımlar attıklarını işitince çok sevindik. İnşaallah devamı gelir, diğer derneklerimize de örnek olur. Toprağın maksimum verimle işlenmesi, halen ekili-dikili olan ürünlerin de veriminin artırılması şahsen en çok önem verdiğimiz konulardan biri, bizi tanıyanlar bilir.
Küçükçekmece Trabzonlular Derneği
Dernek yeni ama temsilen televizyona çıkanlar bu alanda gayet tecrübeli isimlerdi. Başkan Hafız Şirazi Kaba, halen Trabzon Dernekleri Federasyonu’nda yönetim kurulu üyesi. Bahçelievler’de faaliyet gösteren köy dernekleri olan Of Hayrat Yarlı Köyü Derneği’nin de başkanlığını yürütüyor. Korkut Yılmaz Ayaz aralarında en eski tanıdığımız ve dernekçilikte uzun ve başarılı bir geçmişe sahip. Bir süredir sahalardan uzaktı, bu vesileyle dönmüş olmasına sevindik. Muhittin Taşkın’ı ilk kez görüyoruz ama hem görünüşü hem ses tonu o kadar tanıdık ki. Çünkü kardeşleri İbrahim Taşkın ve Veysel Taşkın samimi dostlarımız, onlardan namını çok işittik. Zaten fizik olarak da çok benziyorlar. Sayın Taşkın’ın konuşmalarından anladığımız, hiç bitmeyen bir hemşehrilik ve dernekçilik aşkına sahip. Diğer bir yönetici olan Murat Gülgönül’ü program vesilesiyle tanımış olduk. O profildeki hemşehrilerimiz ne yazık ki genel manada dernekçilik kavramına uzak duran insanlar ve kazandırılmaları gerçekten büyük bir kazançtır.
Küçükçekmece Trabzonlular Derneği yeni ve kurulması hayli gecikmiş bir dernek. Çünkü bu ilçe İstanbul’da en yoğun ve en eski Trabzon nüfusunun yaşadığı semtlerden biri.
Tabii derneğin çiçeği henüz burnunda olduğu için yöneticiler geçmişe değil de daha çok geleceğe yönelik konuşmalar yaptılar. Zeki Gökçe, başkan Hafız Şirazi Kaba’nın siyasi kimliğinden yola çıkarak derneklerde siyasetin bulunmasının mahzuru olup olmadığını sordu. Bütün yöneticiler ağız birliğiyle olmaması gerektiğini, kendi derneklerinde de olmayacağını ama siyasetle uğraşmak isteyen hemşehrilerine tabii ki destek olacaklarını ifade ettiler. Sonra söz Trabzon Dernekleri Federasyonu’na geldi. Hafız başkan yeni kurdukları derneğin kendisinin de yönetiminde bulunduğu TDF’ye üye olacağını açıkladıktan sonra federasyonun siyasetin gölgesi altında bulunduğu anlamında ifadeler kullandı, federasyonun bu durumdan kurtarılması gerektiğini söyledi. TDF geçmişi olan Korkut Yılmaz Ayaz da bu konuda başkanı destekleyici sözler sarf etti.
Bu sık rastlanılan bir durum değildi. Yani bir kurumun yönetim kurulu üyesi, kamuoyuna açık bir ortamda söz konusu kurumu bu şekilde kolay kolay itham etmez, ya geçiştirir ya da inkâr ederdi. Bu durum da doğal sayılır, “kol kırılır, yen içinde kalır” denilirdi. Hafız Şirazi Kaba’nın bu alışılmadık açıklaması herhangi bir sonuç doğurur mu doğurmaz mı bilemeyiz. Ancak bunun cesur bir çıkış olduğu su götürmez. Herhangi bir sonucu olup olmadığını kısmetse göreceğiz.
Yazı uzadı. Ortak Değer Trabzon Başkanı Osman Erusta ile İstanbul Trabzon Federasyonu Başkanı Dursun Çağlayan’ın katıldığı programları da ikinci bir yazıda masaya yatıralım.