Problem Çözmede Etkisiz Eleman: Problem Çözme

Toplama ve çıkarma işleminde “0”, çarpma işleminde “1” sonucu değiştirmediğinden etkisiz eleman olarak kabul edilir. Tıpkı birçok derste işlenen konular gibi, öğrenim hayatı boyunca gördüğümüz “problem çözme” uygulamaları etkisiz eleman olmanın ötesine geçemedi.

Problem Çözmede Etkisiz Eleman: Problem Çözme
Problem Çözmede Etkisiz Eleman: Problem Çözme Yonetici
Advert

Eğitim kademelerinin hemen hemen her alanında başta matematik olmak üzere birçok derste öğrencileri “problem çözme” etkinlikleriyle yüzleştiriyoruz. Esasen bu etkinliklerin amacı, öğrencide sistematik, başka bir deyişle algoritmik düşünce biçimini geliştirmektir. Bu düşünce biçiminde,  karşılaşılan bir sorunda problem analiz edilir, akıl yürütme ile çözüme ulaşılmaya çalışılır.  Bu düşünme biçimi öğretilmiş birey, yaşamda bir sorunla karşılaştığında içinde bulunduğu durumun bir analizini yapar ve en doğru kararı verir. Sistematik düşünme becerisi gelişmiş birey/ bireyler acil durumlarda, nasıl davranacağını, yapması gereken hareketlerin önceliğini ve sırasını iyi hesap eder. Sistematik düşünebilme yeteneği bireylere geleceklerini planlarken yol gösterici olur.

Sistematik düşünme becerisinin daha iyi anlaşılması amacıyla bir örnek vermek istiyorum. Size karmaşık beceri ve uzmanlık gerektirmeyen bir cihazı parçalarına ayırıp sonrasında bir araya getirmeniz istendiğinde; sistematik düşünme yeteneğiniz gelişmiş ise parçaları sıralı söker, gruplandırarak istif eder ve benzer şekilde montajını yapabilirsiniz. Aksi durumda söküm ve montaj sizin için baş belası bir işe dönüşmüş, cihazınız bütünlüğünü kaybetmiş olur. Elinizde nereye takılması gerektiğini hatırlayamadığınız birçok vida ve parça ile kala kalırsınız. İşte sistematik düşünme becerisinden yoksunluk, tıpkı bu işte olduğu gibi hayatta başarısızlıklarla sonuçlanır. Sistematik beceri eksikliği kanunların uygulamasını zorlaştırır, gerçekleştirilmesi istenen işlerde zaman ve kaynak kayıplarına yol açar. Doğal afetlerde, şehircilikte, geleceğe dair öngörülerde düzensizlikle sonuçlanır. Hülasası bireyi ve toplumu günü birlik yaşayan plansız bir organizmaya dönüştürür.

Yazımın başlangıcında okullarımızda öğrencide sistematik düşünme becerisini geliştirmeye matuf birçok uygulamanın olduğundan söz etmiştim. Matematik derslerinde bir çoğumuz teorem ispatına yönelik onlarca soru ile karşılaştık. Geride ne kaldı? Bu ispat uygulamaları sınavlarda soruya cevap vermenin dışında sistematik düşünme becerimizi neden geliştirmedi? Yıllarca uğraştırıldığımız fizik problemlerinin sistematik düşüncemizin gelişmesine katkısı neden olmadı?

Toplama ve çıkarma işleminde “0”, çarpma işleminde “1” sonucu değiştirmediğinden etkisiz eleman olarak kabul edilir. Tıpkı birçok derste işlenen konular gibi, öğrenim hayatı boyunca gördüğümüz “problem çözme” uygulamaları etkisiz eleman olmanın ötesine geçemedi. Problem çözme etkinlikleri, bireyin yaşam başarısına hiçbir katkısı olmayan “problem çözememe” ile sonuçlandı.

Okul müfredatlarına adı hoş dersler koymanın hiçbir anlamı yok. Önemli olan bu derslerin istenen amaçlara hizmet edip etmediği ve bireyde hedeflenen becerilere yol açıp açmadığıdır. Bu durumu dikkate almadığımızda öngördüğümüz hiçbir değişiklik işe yaramayacaktır. Toplum olarak bir türlü üstesinden gelemediğimiz sorunlarımızın temelinde, bireylerde ve toplumda sistematik düşünme becerisi kazandıramayan eğitimsel uygulamaların olduğunu artık görelim. Yaptığımız değişikliklerin başına çağımızı simgeleyen isimlerin getirilmesinin sorunları çözmeyeceğini bilelim.

Prof. Dr. Ali Kandemir analitik düşünce problem çözme etkisiz eleman
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg