Muharrem Usta'dan önemli açıklamalar

Lig TV'de Futbol Gündemi programına katılan Muharrem Usta, Trabzonspor'un bugünü ve geleceği hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Muharrem Usta'dan önemli açıklamalar
Muharrem Usta'dan önemli açıklamalar Admin
Advert

Usta'nın açıklamaları özetle şöyle:

Kesin anlaşma sağlandı. Ben de Trabzonspor’un bundan sonraki yolculuğu için hem Ersun hocamıza başarılar diliyorum. Şampiyon bir hocamız var. Şenol Güneş’i tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Bence Şenol hoca Türkiye’de tartışılmaz bir isim. Çok önemli bir marka. Şenol hoca bundan daha fazlasını bugüne kadar hak etti. Türkiye’de tarihe altın harflerle adını yazmış bir isimden bahsediyoruz. En az onun kadar bizlerin de mutlu olduğunu bilmesini isterim. Şenol hoca bizim için hem ağabey hem de bizim takımın efsanesi. Şenol hocalarımızın Trabzonspor camiasında çoğalmasını isterim. Başarı elde etmek kolay değil. Çileli yollardan geçmeniz lazım. O rekabete kendinizi en iyi seviyede hazırlamanız lazım. Şenol hocam bunu yıllardır yapıyor. Sadece hoca olarak değil futbolcu olarak da. Onu örnek olarak görmesi lazım.

Son yılların en düşük bütçesi

Hiçbir camianın bir teknik direktörde mutabık kalması mümkün değil. Hem taraftarda hem de yönetimde böyle olması mümkün değil. Geride kalan sürede çok fazla teknik direktör geçti. Yeni bir başlangıca ihtiyaç var. Acaba Trabzonspor’un içinde bulunduğu durumda kritik soru yerli mi yabancı mı olmalıydı. Biz seçildiğimiz günden itibaren açıklamalar yaptık. Emin olun olan 5 ay bize çok fazla şey ortaya koydu. Genel kanaat şu oldu. UEFA süreci bize şunu gösterdi. Futbolcu bütçesi olarak tarihinin  en düşük bütçesi ile mücadele etmek durumuna geldi. Biz göreve geldiğimizde brüt maliyeti, gelirin yüzde 60’ı geçemiyor. Onun içinden sadece oyunculara ayıracaksak 55 milyon TL futbolcu bütçesi olacak.

Yanal'ın arkasında durmak zorundayız

Harcayamadığınız gibi, 55 milyon Trabzonspor’un son 7-8 yılının en düşük bütçelerinden birini konuşuyoruz. Bunun içine sığmak zorundayız. Onun için de tamam yabancı hoca olsun. Ama bütçeniz bu. Biz geldiğimizde 160 olan bütçeyi 100 milyona kadar düşürdük. Şimdi 55 olacak… Oyuncu alamayacaksınız. 55 milyonu aşamıyorsunuz. Arada oyuncular geliyor. Anlaştığınız hocanın da bu konsepti bilmesi ve buna göre yeni yolculuk başlaması lazım. Biz hem yabancı hem de yerlilerle konuşurken mihenk taşımız bu oldu. Dar bütçe ile sağlıklı bir yolculuğa çıkmanız gerek. Biz Ersun hoca ile Leicester’i masaya yatırdık. Son 5-6 yıl içinde görülmedik kadar küçük bütçe ile başarılı bir süreci tamamladılar. Yönetim ve hocanın bu konuda mutabık olması lazım. Biz yerli ve yabancı hocalarla bunu konuştuk.

Trabzonspor her şeyin üstündedir, neşter vurma zamanı gelmiştir

Yeniden yapılanıyoruz, yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Artık karar verdik, arkasında durmak zamanı. Ersun hocanın birinci dönemini iyi tahlil edersek, olumlu bir durum vardı. İkinci dönemi ile ilgili olumsuz durum var. Ama şunu bilsinler ki biz Ersun Yanal ile her şeyi masaya koyduk ve konuştuk. Ersun Yanal’ın arkasında durmayı Trabzonspor’un içinde bulunduğu durum bize zorunlu tutuyor. Ersun Yanal ile yarım kalmış bir işi tamamlamak için yola çıktık. Ama inkar edilemeyecek bir gerçek var. Dibin dibindeyiz. Bu kulübe birlikte sahip çıkalım. Yönetimin, teknik adamın ve kulübün arkasında duralım. Beşiktaş’ın yaşamış olduğu süreci Trabzonspor yaşayacaktır. Yeni statla birlikte radikal kararlar almak durumuna geldik. Atacağımız adımlar Trabzonspor için bundan sonra olmazsa olmazdır. Trabzonspor oyuncunun markanın üzerine çıktığı, yöneticinin ve taraftarın marka üzerine çıktığı bir kulüpten bahsediyoruz. Trabzonspor her şeyin üstündedir ve onun için seferber olmalıyız. Zarar veren insanları temizlemek, Trabzonspor’un önünü açmak için her şeyi yapmalıyız. 5 ay toleranslıydım. Artık yamanacak hiçbir şey kalmadı. Artık neşter vurma zamanı gelmiştir. Camia mücadele eden bir Trabzonspor istiyor. Biz bunu Ersun hocayla yapacağız. Tarihimizde ilk defa bunu küçük bir bütçe ile yapacağız. Bütün camiadan bir seferberlik istiyorum. Bu kulüp radikal kararlarla ayağa kalkarsa biz niye başka takımların şampiyonluklarını isteyen bir kulüp olalım. Bizim için de operasyon zamanıdır.

Antalya maçı bir sürecin finaliydi

Antalya maçını hiç kimse bir maç zannetmesin. O uzun süre gelen bir noktanın finaliydi. Bunu hiçbir Trabzonsporlu içine sindiremez. Şimdi muhteşem bir kalkış yapmak zorundayız. Camia her şeyi arkaya atmalı. Bu büyük kulübe sahip çıkarak, mutlu taraftarının olduğu, evinde rahat yaşadığı bir Trabzonspor’u inşa etmek zorundayız. Ersun’a inansınlar. Onların merak ettiği her şeyi en az 10 defa Ersun Yanal’la konuştuk. Onun tabiri ile biz Trabzon’da yarım kalmış bir şeyi yapmak zorundayız.

Biz Ersun Yanal’la konuşurken, şöyle bir mutabakata vardık. Sac ayakları vardır. Sağlık ekibi, kondisyoner ve beslenme uzmanı. Bunlar sağlıklı kurarsanız başarı geliyor. Biz kulübe bir sistemi kurmanın peşindeyiz. Yarın ben de Ersun da olmayabilir. Bu sistemle çalışacak bir yapıyı kurduğumuzda bunun üzerine gelecek hoca zaten başarılı olacaktır. Gelecek sene beslenmesine dikkat etmeyen, kondisyonuna dikkat etmeyen, yağ oranına dikkat etmeyen Trabzonspor’da olamaz. Avrupa’da masör yoktur. Fizyoterapistler vardır. Herkes yediğine dikkat etmek zorunda. Bireysel sorunu olanlar eğitime tabi tutulmalı. Yeni bir düzen kuracağız ne olur bize ona dokunma buna dokunma demesinler. Bizim düzenimizin önünde eğer Trabzonspor’u seviyorsak ve ayağa kalkmasını istiyorsak kimse durmasın. Yeni statla bu düzene geçiyoruz. Ben onların kötülüğüne hiçbir şey yapmayacağım. Başkan arkandayız desinler. Yönetimin ve teknik kadronun arkasında dursunlar. Önümüzün açılması konusunda destek bekliyorum. Ama ben ölümüne bu kararları alacağım. Karşıma kim çıkarsa çıksın. Artık yeter.

Gönderilecekler ve kalacaklar belli

Profesyonel olarak 50 civarında oyuncu var. 25 kişilik bir kadro olacak. Bunların içerisinde 4-5 genç olacak. Bu sene Trabzonspor’un ne kadar sakatlık yaşadığını gördük. Bunun sebeplerini biliyorum. Artık yapacaklarımız var. Önümüze kimse çıkmasın. Bu kadro gelecek sezon bu kadar sakatlık yaşarsa ayakta duramayız. Onun için sağlam bir kadro oluşturmalıyız. 25 kişilik bir kadro ile yola çıkıyoruz. En az sakatlık yaşanmalı. Onun için dayanıklılığı yüksek, kondisyonu yüksek ve diyetisyenlerin hazırladığı programa tavizsiz uyan müthiş bir hazırlık dönemi geçireceğiz. Artık bedel ödeyemeyiz. Lütfen ey Trabzonspor camiası; herkese sesleniyorum. Lütfen bize güvenin ve arkamızda durun. Biz bunu yapacağız. Kadro tasnifini yaptık. Gönderilecekler ve kalacaklar belli.

Hizipçilik bitecek

Kontratlarımızın toplam değeri yüksek. Yollarını ayırmak istediğimiz oyuncularla konuşuyoruz. Bu iş olmadı. Takımın içerisinde zerre kadar hizipçilik yapacak bir Allah’ın kulu kalmayacak. En ağır bedeli de ödesem bunu yapacağım. Takım olgusunu düşünenler kalacak. Trabzonspor’un kadrosunda çok iyi oyuncular var ama bu olmaz artık. Futbolculara dayalı düzen, teknik direktöre ve yönetime dayalı düzenden bu kulübü kurtarmak zorundayız. Burada kulübe dayalı bir düzen inşa etmeliyiz ki ayağa kalkalım. Yönetim olarak söz veriyorum bunu sağlayacağım. Hak etmediğimiz bu durumdan çıkmak için gerekenleri yapacağız. Camiadan olağanüstü destek bekliyorum. Ben de dâhil bu kulüpten beklentisi kimsenin olmayacak. Gelecek sene bu iskeletimizi sağlıklı oturtursak iyi. O zaman bir daha sonraki seneye kovalayan, tırmalayan, zirveye oynayan bir takım olur. Beşiktaş örneğini Trabzonspor camiası incelemeli. Ben kaybettiğim seçimden sonra Beşiktaş’ı takip edin diye yazmıştım. Bu süreç böyle bir şeydir. Doğru işleri yapanları desteklemezsek yine seneler geçer.

Arkamızda durun, bizi destekleyin

Ben seçime girerken 50. Yılda şampiyonluğa diye bir parola ile yola çıktık. Liderlerin her zaman bir hedefi vardır. Bu hedefe gitmek için yapılması gerekenler var. 50. Yılımızda nereye varırsak varalım, iyi şeyler yaparsak camianın mutlu olduğunu göreceğiz. Biz iddiasız olamayız, ama bizim gibi iddialı insanların doğru işler yaparak peşinden koşacağız. Doğru işler yapalım 49 veya 51. Yılda olsun. Lütfen sabırla arkamızda durun o fotoğrafı göreceksiniz.

Mevcut kadronun brüt maliyeti 105 milyon lira. Bizim 55 milyon liraya inmemiz lazım. Bu UEFA’da oluşan tabloya göre bütçemiz bu kadar olmalı. Bu bütçeye düşmek için de bir grupla vedalaşmamız lazım. Tablo belli. Ersun Yanal’la listede mutabık olduk. Hoca ile bunları masada tartıştık. Türkiye’de yeni bir model oluşturmak gibi bir sorumluluğu yüklendik. Elimizden bir sürü oyuncu çıkarmak zorundayız. Kalanların büyük bir çoğunluğu Ersun Hoca’nın talebeleri.

Scout ekibi çalışıyor

Yabancılar bu bütçe ile ne yapacağımızı sordu. “Burada ben ne yapacağım?” dediler. Yanal ile bu konuda anlaştık. 55 milyonluk bütçeyi ben yaratmadım. UEFA bu kadar verdi. Bir ekibimiz var şu anda. Ayrılmamız gereken oyuncuların işi ile uğraşacak. Biz bir scout ekibi kurduk. Türkiye’de bu fazla bilinmiyor. Bu ekiple ısrarla devam ederseniz, yarım sezonda 1-2 kaliteli oyuncu bulabilirsiniz. Sürekli devam ederseniz içinden ayıracaklarımız da olacak. İyi olanlar kalacak. Haftada 40 maç takip ediliyor. 20’si yurt içinde 20’si de yurt dışında. Elimizde bir liste oluştu. Sağlık, kondisyon ve beslenmeden sonra scout da buna eklenirse hangi başkan, hangi hocanın geldiğinin önemi yok. Hem satıp kiralamalıyız, yarattığımız boşluktan yeni oyuncular olmalıyız. Bu ne hocanın, ne başkanın ne de scoutun verdiği karar olacak. Birlikte karar vereceğiz. Alacağımızı yerler belli. Kampa kadar bu işlerin çoğunu bitirmek istiyoruz.

Kiralık arkadaşlarla görüşüp onlara cesaretler verdim. Bu oyunculara hatalar bulamayız. Bizden gidip Anadolu’da başarılı olacak birçok kulüp var. Kamp dönüşü kamp tesisini yeni stadın yanına taşıyacağız. Eskiye dair hiçbir şey istemiyorum. Düzen ve disiplin yok. Trabzonspor’un geleceğini kurtarmak için yeni bir dünya kuracağız. Bunu yapacağız. Trabzonspor’un durumuna üzülen milyonlarca çocuklarımız için bunu yapmak istiyorum. Lütfen destek.

Trabzonspor’un çok sağlıklı bir kadrosu oluşmalı. Onur kilit isimlerden birisi. Ama kimseyi olmazsa olmaz görmüyorum. Trabzonspor’un almayacağı ya da satmayacağı hiçbir oyuncu olamaz. Ne Onur ne Muharrem Usta bu kulübün üstünde değildir. Önce Trabzonspor diyerek takım ruhunu kemikleştirecek bir ekiple yolculuğa çıkmak zorundayız. Ben Onur’la konuştum. Şampiyonluğa gidebilecek bir Trabzonspor’un içinde sonuna kadar kalmak istiyor. Trabzonspor’un üstünde Allah’ın bir tek kulu olmayacak.

Seyirci değil taraftar istiyoruz

Türkiye liglerini tanıyan oyuncular öncelikli oyunculardır. Olabilecek ve olamayacak oyuncular var. İyi değil doğru isimleri bulmalıyız. Önümüzde 40 günümüz var. Haziranın sonlarına doğru kamp başlar. 40 gün hiçbir işle uğraşmadan, satma, kiralama, alma ve takımı kurma işini yapmalıyız. 40 günü çok sağlıklı geçirirsek, camiamız bize olağanüstü destek verirse, bu süre sağlıklı geçirilirse direkt oynayabilecek 5 ila 8 oyuncuyu monte edebilirsek iyi işler yapmış olacağız. Gelecek sene gerçekten bunu yapmalıyız. Ben sabrın altını çiziyorum. O sabır işini çözmek zorundayız. Milyonlarca insanın olduğu yerde milyonlarca fikir vardır. Herkese uygun birisini bulamayız. Ama karar verildiğinde dibin dibini görmüş camialar için ekonomik olarak bu kulübe destek zamanıdır. Biz seyirci değil, taraftar istiyoruz, iyi günde kötü günde. Bu kadar ekonomik sorun varken Trabzonspor 4,5 milyon ceza ödedi. Ben 4,5 milyona Trabzonspor’a bonservisi olmayan müthiş bir oyuncu alırım. Bu kulübün taraftara ihtiyacı var. Kötü gününde taraftar bu kulübe sahip çıkmalıdır. Trabzonspor camiasının sağduyulu hareketinin bunu kıracağına inanıyorum. 

Kaynak: Karadeniz'in Sesi

 

Muharrem Usta Ersun Yanal Onur Kıvrak Trabzonspor 50. Yıl
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg