Muharrem Usta basın toplantısı düzenledi

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında gündemle ilgili açıklamalar yaptı.

Muharrem Usta basın toplantısı düzenledi
Muharrem Usta basın toplantısı düzenledi Admin
Advert

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, bugün Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinde bir basın toplantısı düzenleyerek gündemi değerlendirdi. Trabzonspor yönetim kurulu odasında düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Usta, bordo-mavililerin  hem  lig süreci, hem de UEFA süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. 

Trabzonspor’da bizim yaklaşık 4 ayı devirdik. Bu 4 aylık süre, belki klasikleşmiştir ama çok hızlı geçti. Ama zaman böyle bir şey. Bizim açımızdan bakıldığında 4 ayı 14 ay gibi yaşadık desem gerçekten doğrudur. Kulübümüzün durumu, aslında hepimiz açısından kabaca bilinen şekliyle sıkıntılı bir durum. Ben bunu, dik bir yamaçtan kar topuna benzetiyorum. Bir yuvarlanmaya başlar görürsünüz gittikçe büyüyor eğer onu durdurmazsanız, zemin de buna müsaitse, o kar topu devasa bir kütle haline geliyor. Çığ haline geliyor. Bunu engellemediğiniz anda, doğru zamanda bu kar topunun büyümesine engel olmadığınız anda doğası gereği işin sonunda yıkıcı hasar bırakıcı boyuta ulaşmış oluyor. Bizim de içinde bulunduğumuz durum aşağı yukarı böyle. Uzun süredir bildiğimiz nedenlerle büyük bir kar topu ile kulüp olarak karşı karşıyayız.  Sebeplerine baktığımızda şunu görüyorum: 

2010-2011'DE ŞAMPİYONLUK YAŞADIK

Bizim 2013 dönemine kadar 4 yıllık Şenol Güneş dönemimiz vardı. O döneme baktığımızda Trabzonspor’un kupalarla son buluşutuğu yılları konuşuyoruz. Çok uzun yıllar istikrarlı bir 4 yıldan bahsediyoruz. Teknik kadro açısından, hem Türkiye kupasını kazandığımız hem süper kupa kazandığımız hem de 2010-11 gibi çok başarılı olduğumuz ve kalben inandığımız Şampiyonluğumuzun olduğu bir yılı geçirdik.  Bütün bunlara baktığımızda orada bir istikrar vardı. Doğru seçim vardı. Tahammül vardı. O yılların arkasından son 3 yıla göz atacak olursak, Şenol Hocanın olduğu 4 yıllık yaklaşık arkasından 3 yıllık dönem. 3 yılda 8 teknik direktör değiştik. 8 Teknik direktör ile her gelen teknik kadronun beraberinde takım daha iyi olsun diye getirdiği yeni oyuncularla bugün elimizde 57 tane profesyonel oyuncusu olan bir kulüpten ve onlarca oyuncusunun gelmesinden gitmesinden 100’leri aşan rakamdan bahsediyoruz.. İçinde bulunduğumuz 500 milyona yakın borçtan bahsediyoruz.  Trabzonspor’un gündemine en ağırlıklı maddeler neler diye bakacak olursak.. Elbette bu kadar istikrarsız sezondan sonra gelecek seneye daha sağlıklı yürüyecek takım kurgusunun yapılması.

EKONOMİK SORUNLAR

İkinci sorumuz ekonomik açıdan var olan sorunlar. UEFA ile masaya yatırıyoruz. Son karar verilmedi ama Trabzonspor olarak biz UEFA’ya 4 yıllık iş planı sunduk. Bu 4 yıllık iş planında şunun altını çizmek isterim ki gerçekten Trabzonspor’un önünde öyle bir 4 yıl var ki sadece Ekonomik Fair Play ile ilgili söylüyorum, çöküşten çıkmak için 4 yıllık verdiğimiz iş planını şöyle tarif edebilirim. Gerçekten acı reçete. Var olan 500 milyonluk borçtan kulübün UEFA kriterlerine göre ayakta kalması için olağanüstü başarılı yürütülmesi kaydıyla ceza uğramadan kulübün ekonomik iş planını kurtulacağından bahsediyorum. 

15 MİLYON ZARAR OLDU

Biz yönetime gelmeden önceki 6 aylık kulübün zararı 95 milyon.. UERO olarak bakıldığında 30 milyon Euro.. Bir önceki senenin toplamında ise yıllık toplam 35 milyon Euro idi… Biz geldikten sonra 9 aylık rapor çıktı. Aynı zarar devam etseydi 50 milyon Euro’ya varan 9 aylık zarar oluşacaktı. Bizim 9 aylık zararımız 110 milyon TL oldu. Bizim olduğumuz dönemde 3 aylık dönemde 15 milyon zarar gerçekleşti.

UEFA’DAN NE CEZALAR GELEBİLİR…

Bizim kulübümüz, camia olarak içinde bulunduğu durum bu. Bunu el birliği ile UEFA’ya anlaştığımız noktaya taşımak zorundayız. Böyle bir kulübe UEFA’dan nasıl bir ceza gelebilir o zaman? Tabi ki karar verilmediği için bilmiyorum. Ama beklentim o ki, bizim ekip olarak bunları başarabileceğimiz ile ilgili UEFA ekibinde olumlu bir kanaat oluştuğuna inanıyorum. Umut ediyorum ki Avrupa’dan men almadan bu işi atlatabiliriz. Ancak sadece UEFA’dan gelen ceza men değil biliyorsunuz.. Başka cezalarda var. Birisi Avrupa Kupaların aktardığımızda elde edeceğimiz gelirlerden çeşitli kesintiler. Böyle bir şey gelebilir mi? Gelebilir. Onu çok fazla önemsemiyorum.. Bu kadar büyük rakamların içinde 500 bin Euro’nun depozit olarak kalması olabilir.  Transferde yasak olabilir. Kısıtlama olabilir. Trabzonspor’un bu duruma düşmesinin arkasındaki neden transfer politikası… Bu olabilir mi evet olabilir. Transferle ilgili kısıtlama ve yasaklar gelebilir. 

GELİRLERİN 200 MİLYONA ÇIKMASI LAZIM

Trabzonspor’un gelirlerinin 160 milyondan 200 milyona çıkması lazım.  Bir anda kulüp gelirlerinin yüzde yüz yüzde yüz elli artacağına.. 5 senede 90 milyon sayıyorsunuz, ilk senede 160’a aşmanız, ikinci senede 200’lere çıkmanız lazım.  Bunlar bir tarafta dururken sportif hayat devam ediyor. Spor tif yolculuğumuzla ilgili net bir şekilde şunu gördük ki.. Dışarıdan bakıldığında şunlar söylenebilir: “Trabzonspor takımında ruh yok.. Taraftarı tatmin edici oyun yok. Yenerken de doğru oynamıyor. İnsanlara hoş gelmiyor. Yenilirken de.. Sürekli olarak da tatmin etmeyen bir oyunla yürüyen Trabzonspor’dan bahsediyoruz” 

SADİ HOCA’YI DEĞİŞMEK ZORUNDA KALDIK

Burada da öyle hesapsız yanlış sportif anlamda yapılanma olmuş ki.. Üst üste sağa sola takımı yerleştirdiğinizde kağıt üstünde takım çıkıyor ama gerçek hayatta takım çıkmıyor. Orada da sorunlar kar topu gibi büyümüz. Öyle kadromuz var ki 5 tane teknik adam görmüş. Ne olacak ki o da gelmiş böyle gider. Ya da sorun şöyle görünmüş: Değişsene şu teknik direktörü.. Halbuki 8 tane teknik direktörün geldiği noktada bir tanesi tutardı. Sorun tek başına teknik direktör değil.  Benim gönlüm isterdi ki sezon sonuna kadar Sadi hoca ile devam edelim. Biz onla konuştuk. O alt yapıyı istedi. Oyuncularımızla vedalaştı. Bana bir öğlen, “artık ben bırakıyorum yerime birisini bulun”. Değşimek zorunda kaldı. Canlı yayında söyledi.  Galatasaray takımında da gördük ki bir defa kıvam bozuksa, yapı sorunluysa, derin sıkıntılar varsa, ekonomik sorunlar bunun üstüne eklenmişse, siz dünyanın en iyi hocasını da getirseniz o kar topunun arasında kaybolacak. Bu tip takımlar kendi içlerinde çözüm üretmeye çalışırlar. Biz de sene sonuna kadar bu süreci böyle geçmeyi planlıyorduk. Ama yapı çok sorunlu bir yapı. Bu sorunlu yapı içinde o günlerde ne olur Sadi hoca değişsin diye Trabzonspor kamuoyunda baskı vardı. Enteresan bir şekilde ‘Ne olur Hami hoca gelsin.. Mustafa Reşit Akçay, Tolunay gelsin..” her biri geldiğinde o gitsin. Biz o nedenle burada  başlıca sorun olduğunu o nedenle değişsek de gelecek olanın da 4 maçta biteceğini… 

BEDEL ÖDENECEK.. BU SENE ÇİLE SENESİ

Daha acı çekmeye devam edeceğiz. Emin olun herkes inansın ki, bu yapı, bu dev sorunlarla iç içe olan yapı sorumluluk alması gerekenlerin dahi aman benim yanıma uğramasa da bu sorunun içinde bende olmayayım diyenler oluyor.  Bedel ödenecek. İnşallah bu bedeli en ufak bir şekilde atlatırız. Bu sene çile senesi. Daha çekmeye devam edeceğiz. Bende isterim keşke olmasın. Ama maalesef olmasın.  Camia olarak bedel ödeyeceğiz. Benim bütün derdim, bu hasarı bedeli en hafifi ile atlatmak. Bu birlikte olacak. Bazen yanlış anlıyor olabiliriz. Bazen sözler muhataplarına karşılıklı olarak yanlış gidiyor olabilir. Duygular her şeyi ifade eder. Biz Trabzonspor’un içinde bulunduğu durumun duygusunu kalbini ciğerini anlamazsak, birbirimize kendimizi ifade etmekte zorlanacağız.

50. YIL ŞAMPİYONLUK HEDEFİ DEVAM EDİYOR MU?

Büyük camialar bu işleri başarabilme açısından büyük kapasitelere sahiptir. Trabzonspor bu unsurlardan en üst düzey başarı sağlarsa, bizim  hedefimiz 50. Yıl şampiyonluğa ulaşılır. Trabzonspor’un iyi bir yapılanma ile gelecek sene ısıran göze hoş gelen bir takım olmasını, 50. Yıl dediğimiz 2 sezonu kapsıyor. Bir sonraki sezon şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri olmasını ve şampiyon olmasını istiyoruz. Doğru sevk idare edilirse olur. Bizim Fenerbahçe maçı sonrasından başlayan 4 aylık süreç olacak ki bu tarihin en kritik süreci olacak. Hem ekonomik, hem stat, hem de elimizde onlarca oyuncu kontratı ile birlikte bir düzeni düşündüğümüzde zor bir 4 ay bizi bekliyor. O 4 ayı atlatırsak camia olarak ayağa kalkabiliriz…

HAMİ MANDIRALI İLE DEVAM EDECEK Mİ?

Bizim biliyorsunuz, Hami hoca ile biraz önce bahsettiğim nedenlerle yarım sezon artı 1 yıl olmak üzere 1,5 yıllık sözleşmesi var. Biz başlarken kendisine ve ekibini zor bir sürece girdiğimizi söyledik. O süreçte görev almayı düşünmeyen benim görüştüğüm bazı teknik direktörler vardı. Söyledikleri şey, “böyle bir dönemde büyük kulüplerde bu düşüşün yaşandığı teknik direktör olmak, hele devre arasında çok kolay bir iş değil çok doğru değil. Sistemin içinde kaybolur gidersiniz” Ama bu gerçek. Tabloya baktığınızda böyle bir durum var. Hami hocaya çok zor bir dönemde görev aldığını söyledim. Hami hocanın Adrian’ların olduğu dönemde 14 maçlık serisi vardı. O 14 maçlık seriyi önemsediğimi öyle bir başarı olması durumunda devam edeceğimi söylemiştim. Ama  o günki kadro ile bugün kadroyu siz değerlendirebilirsiniz. Bugün takım olarak ne kadar başarılı olup olmadığımız ortadayken daha radikal yolculuğa çıkmamız gerek. Bunda Hami hocanın da böyle düşüneceğine inanıyorum. Trabzonspor sizin bizim ne kadar olduğu kadar Hami hocanın da takımıdır. Bu noktada her türlü alternatifte yönümüze bakıyoruz.

TRANSFER KISITLAMASI NASIL GELEBİLİR?

Bizim UEFA’ya sunduğumuz iş planında personelin giderleri.. Seyahat konaklama.. Bütün kalemler orada var. Kısıtlama dediğini şey sizin oraya koyduğunuz bütçenin işinde kalmak kaydıyla.. Bonservisli oyuncu ne kadar alabilirsiniz.. Ona müdahale eder. Daha öncekiler almış almış kulüp bitmiş.. Diyor ki bonservisli 1 tane alabilirsiniz, fiyatı bu.. Kısıtlama bu.. Bizim işimiz eskisine göre daha zor. Ama şunu diyeyim, ah keşke o kısıtlama keşke 3 sene önce gelseydi. Nasıl oldu da gelmemiş. Kaybeden biz olduk. Camia oldu.. Gelirse de gelsin biz onun içinde başarı elde edeceğiz. Gelecekse de gelsin.. Ben şahsen Muharrem Usta ekibinin hak ettiğini düşünmüyorum.. Ama kulüp olarak bunu çok derin şekilde hak ettik.

SALİH NEDEN OYNAMIYOR.. SALİH’İN KENDİSİ AÇIKLADI

Biraz önce Salih’e dedim ki, ‘Salih oynamıyor. Trabzonspor federasyon ile anlaşma mı yaptı da oynamıyor” Salih dedi ki “psikolojim bozuldu”  Ben de kendimi toparlamaya çalışıyorum. Son maçta teknik kadro seni takıma koymak istedi. Ama Salih kendi durumu dolayısıyla bu maçta yer alamadı. Salih siz ben, kırmızı kart fark etmiyor.  Buna Salih gibi her hangi birilerinin direnmesi bu yapıyı tersine çevirmesi mümkün değil. Bu kentsel dönüşümdür, burada bedeller ödenecek. Bazen bunu çok iyi niyetli Salih, sen ben ödeyebilir. Salih Trabzonspor’un içinde bulunduğu durumla ilgili görüntü vermedi. Bu durum Trabzonspor ile ilgili tek başına bir durum değil. Trabzonspor kulüpler içinde en kötülerden birisi.. Salih’in kırmızı kartı sisteme kırmızı karttı. Bunun içinde ekonomik olarak kulüplerin çok kötü yönetilmesi de var.  Bir çiçekle bahar gelmez.. 

SON YAPILAN ŞİKE OPERASYONLARI

Sabahtan beri kulüpteyim ve birkaç toplantı yaptık. Operasyondan arada haberim oldu. Orada iki tane temel konu var. Bir Türkiye’de şike yapılmış mıdır? İşin bir boyutu budur. İki bu işin içinde operasyon yapılan cemat, Fenerbahçe  ilişkisi var mıdır? Bizi Fenerbahçe- Cemaat ilişkisi ilgilendirmiyor. Bizi şike yapıldı mı yapılmadı mı bu ilgilendiriyor. Şike konusunda net bir şekilde yapılıp yapılmadığını eğer UEFA’nın kararına bakarsak orada görürüz. CAS’da da görürüz. Evet yapmıştır. Biz bu nedenlerle Şampiyonlukla ilgili haklarımızın peşindeyiz.

HAFTA SONU OYNANACAK FENERBAHÇE MAÇI

Trabzon’da hafta sonu oynayacağımız maç bizim sportif anlamda kötü olduğumuz döneme denk geldiğimiz maç. İyin iki boyutu var. Sportif anlamda çıkacak sonuç. Trabzonspor camia olarak ortaya sunacağımız görüntü. Ben camia olarak bu hafta sonu oynanacak olan maçtan, tüm Türkiye’ye şu mesajı verebileceğimize inanıyorum: Bizim Fenerbahçe ile olan sorumuz  şike süreci ile ilgili sorundur. Taraftar olarak saha içiyle saha dışını ayrı durması kaydıyla olacak konu. Ne zaman Trabzonspor taraftarı sahanın içinde kendini bulursa kaybeden biz oluyoruz. Halbuki haklıyız. Haklı olduğumuz yerde maç esnasında en ufak bir şekilde haksızlığa düşecek konuma kendimizi götürmememiz lazım. Çünkü insanlar şunu arıyor. Evet siz de böylesiniz. Biz elma ile armudu ayırdık. Bir tarafta süreç var sonuna kadar gideriz, bir tarafta takımımız sahada sonuna kadar destekleriz.

FENERBAHÇE İLE YAKINLAŞMA OLUR MU?

Bu süreçte yakınlaşmaya özel ilgi olması beklenmez. Bu sürecin bizim açışımızdan olması beklenen sonuçları gerçekleşmeden bu kırgınlığın, bizim tarafımızdan hadi yeşil zeytin dalı buyrun Fenerbahçe yönetimi statta gelin bu beklenir bir şey değil. Takımların taraftarları arasında sorunu körükleyici olmamamız lazım. Bu süreçle ilgili kırgınlık ve hakaret anlamında kendini bilmezlerin olduğu bir düzenekte bu düzenek içinde olan hiçbir seyirciye hadi herkese aynı şekilde bakalım gibi bir bakışımız da tabi ki olmaz.

MEHMET ALİ YILMAZ TESİSLERİ NE OLACAK?

Buranın devri ile ilgili gelen ir teklif yok. Ama buranın DHİM’nin büyümesi noktasında bir teklif olabilir. Ama burası olmazsa, burayı başka şekilde değerlendirme aşamasında düşüncemiz var. Trabzonspor’un, muhteşem kendine yaraşır bir başka organizasyon içine girmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz urayı A-B şıkkı ile değerlendirmeyi düşünüyoruz. 

FORMA SPONSORUYLA ANLAŞMA SAĞLANDI

Forma sponsorluğunda Uluslararası şirket ile görüşüyoruz. Teorik olarak anlaştık. Bitti iş. Şuan da görüşmeler yapılıyor. Hukuk üstünde verilen haklar, rakam konusunda anlaştık. İçerik kullanma şekliyle ilgili onlar konuşuluyor.  Bir hafta 10 güne kadar detayları netleşecek. Biz orada kısıtlama olsa ne olur, ne biter onlara dönük çalışmalar bekliyoruz. Scout ekibiyle oldu ya farklı senaryolar üzerinde çalışmalar yürütoyoruz.. 

AKYAZI STADIYLA İLGİLİ SPONSORLUK ANLAŞMASI.. YETKİ BELGESİ ALINMADI

Forma sponsorluğu derken bir çok sponsorluk görüşmemiz var. Akyazı ile ilgili biz henüz Yetki belgemizi daha alamadık. Bir taraftan onu toparlamaya çalışıyoruz. Ama aynı zamanda Stadın isim hakkı forma daki diğer sponsorluklar, saha kenarındaki reklamlar, tribünlere verilecek isimler. Loca satışları kombine satışları gibi bir çok şeyi derledik. Toparladık hazır haldeyiz. Gençlik Spordan bunları yapabilmek için hukuki anlaşma gerek. Gençlik spordan o evrağı aldığınızda bunların çalışması devam edecek.

Kaynak: Medya Trabzon

Trabzonspor Muharrem Usta Basın Toplantısı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg