Hedefler ayrı ayrı olunca...

İnsanlık için en büyük tehlikelerden birisi herkesin bir robot gibi aynı şeyleri düşünmeye ve yapmaya zorlanmasıdır. Bunun başta Ortaçağ Avrupası olmak üzere tarihte değişik zamanlarda yıkıcı çok sayıda örneği bulunmaktadır.

Hedefler ayrı ayrı olunca...
Hedefler ayrı ayrı olunca... Yonetici
Advert

İnsanlık için en büyük tehlikelerden birisi herkesin bir robot gibi aynı şeyleri düşünmeye ve yapmaya zorlanmasıdır. Bunun başta Ortaçağ Avrupası olmak üzere tarihte değişik zamanlarda yıkıcı çok sayıda örneği bulunmaktadır. Tek tipleştirme anlayışı aynı zamanda fıtrata da aykırıdır. Her birimizin ayrı kabiliyeti ve düşünme tarzının olması fıtrat diyebileceğimiz genetik yapımızın çeşitliliğinden kaynaklanır. Bu çeşitliliğin değerini bilmek ve önünü açmak gerek.

Bununla birlikte  fıtratımız ne şekilde olursa olsun bir toplumda insanlığın yaşadığı binlerce yıllık tecrübenin sonucu geliştirilen bazı temel değerleri de herkesin benimsemiş olması gerekir. Bu, toplu yaşama ve toplumun güçlü kılınması için gereklidir. Ancak güçlü toplumlar (tek başına maddi gücü kast etmiyorum) medeniyete katkıda bulunabilir.  Bir toplumda ortak değerlerin kazanılması ve bu konuda bir iklimin oluşturulması herkesin sorumluluğunda olmalıdır. Toplumun tarihsel kodlarını da bir tarafa bırakmadan kabul gören evrensel değerlerle uyumlu bir yaşam anlayışını öncelemeliyiz. Eğitim kurumlarından, topluma yön veren her kesim gerekli anlayışın oluşturulup geliştirilmesini desteklemek zorunda.

Örneğin adil ve çalışkan olmak, birbirimize ve doğaya saygı göstermek, alın terinin kutsal olduğunu bilmek, çevremizi güzelleştirmek, üretmenin önemini içselleştirmek, yardımlaşmaya önem vermek, haklar kadar ödevlerimizi de takip etmek, kuralara uymak vb konular çoğumuzun ortak zemini olmalı.

Topluma yön veren farklı kesimlerin hayalleri birbirinden farklı olunca  tutunduğu zemin de farklılaşıyor. Kim hangi zeminde kendini güçlü hissediyorsa  ona göre yoğurt yemeye başlıyor. Ülke için bir konu bir kesimce önemli görülürken diğerinin umurunda değil. Üretmeden tüketmek birileri tarafından beceri kabul edilirken diğeri için değil. Eğitimde hedeflenen insan profili bir kesim için olumlu karşılanırken diğer için yıkım. Örnekler uzayıp gidiyor. Biz yetişkinlerin başını çektiği bazı kesimler geçmişle hesaplaşıyor, bazıları günümüzle, kimisi grubuna yol açıyor, kimisi kendinden görmediklerinin önüne set çekiyor. Kimisi hesapsızca doğayı yok ediyor, çoğunluğun ise olan bitenler umurunda değil. Eğitimin kalitesi konusuna odaklanmış, birçok mesleğin yakında yok olmasının boşluğunu ülke olarak nasıl doldurabileceğimiz üzerinde düşünen, bilgiye dayalı bir toplum inşa etmek üzere çabalayanlar toplumun ne kadarını teşkil ediyor dersiniz.

Sosyolog olmadığım için genel bir kanıda bulunmak istemiyorum fakat anladığım kadar her kesim kendine avantaj saylayacak işlerin peşinde. Hal böyle olunca savrukluğumuz her önemli olay karşısında kendini gösteriyor.

Prof. Dr. Ali Kandemir Hedefler ayrı ayrı olunca
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg