Rota Türk Cumhuriyetlerine çevrildi

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz en çok Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki ihracatçıları etkilerken, ihracatçılar yeni pazar arayışlarını yoğunlaştırdı.

Rota Türk Cumhuriyetlerine çevrildi
Rota Türk Cumhuriyetlerine çevrildi Admin
Advert

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya ile yaşanan krizden en fazla etkilenen kesimin başta Trabzon olmak üzere Doğu Karadeniz ihracatçıları olduğunu ifade ederek “Rusya Federasyonu'na ülkemizden yapılan meyve sebze ihracatının yüzde 37’si tek başına Trabzonlu ihracatçılarımız tarafından gerçekleştirilmekte olup, Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında birliğimiz 1.sırada bulunmaktadır. Bizim 20 tane Samsun’dan çalışan firmamız var. Dolayısıyla en büyük zararı biz gördük. Bu nedenle alternatif pazar bulmak durumundayız. Bu da Türk Cumhuriyetleri olabilir. Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan üzerinden geçebilir miyiz bunu değerlendiriyoruz. Arabistan pazarına Türkiye’nin ihracatçıları gidebilir mi buna bakılıyor. Dolayısıyla Karadeniz’in önünü açmak istiyoruz.” dedi. Karadeniz’deki siyasilere de iktidarıyla muhalefetiyle büyük iş düştüğünü kaydeden Gürdoğan, “Ben yeterince bilincinde olduklarını düşünmüyorum. Bu yaşananlardan en çok zarar gören bizim Doğu Karadenizli ihracatçılarımız. Ama bundan doğru düzgün kimsenin haberi yok. Bölgemizdeki siyasilerin, bakanların konu özelinde daha iyi durması gerekiyor. Bu büyük ihracatçılar bittiği zaman vergi geliri düşmeyecek mi?” dedi.

ALTERNATİF PAZARLAR NETLEŞMEYE BAŞLADI

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu ile yaşanan sorun nedeniyle, Rusya tarafının Türk ürünlerini gümrüklerde bekletmesi ve 24 Kasım 2015 tarihinden sonra bu ülkeye yapılan sevkiyatlarda Rus tarafının kasıtlı tutumları nedeniyle sektörün yaşamış olduğu mağduriyetleri hükümetle istişare ettiklerini belirterek gerekli desteği alma yolunda önemli adımlar atıldığını söyledi. Gürdoğan, “Yaş meyve sebze sektörümüzün Rusya Federasyonu dışında diğer alternatif pazarlara yönelmesi konusunda Ekonomi Bakanlığımızca da verilecek destek ve yapılacak çalışmalar da sektör temsilcisi ihracatçılarımızın endişelerini ortadan kaldırmıştır. Sektörümüze başından itibaren verdikleri katkılardan dolayı yaş meyve sebze ihracatçıları olarak başta Ekonomi Bakanımız Sayın Mustafa Elitaş olmak üzere katkı veren tüm kesimlere şükranlarımızı sunarız.” dedi.

Kaynak: günebakış - Gökhan DİHKAN

DKİB Ahmet Hamdi Gürdoğan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg