Fındık'ta büyük tehdit: Yalancı bahar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde yayınladığı Aralık ayı Türkiye kuraklık haritasında, kuraklığın tüm Karadeniz bölgesinde çok sert bir biçimde yaşandığını gözler önüne seriyor. 3, 6, 9, 12 ve 24 aylık periyodlarda açıklanan Türkiye kuraklık haritasında, son 3 aya bakıldığında durum fındık üreticileri açısından iç karartıcı görünüyor.

Fındık'ta büyük tehdit: Yalancı bahar
Fındık'ta büyük tehdit: Yalancı bahar Yonetici
Advert

Son 3 ayda özellikle Orta ve Batı Karadeniz Bölgelerinde yaşanan orta ve şiddetli kuraklık verilerinin yanı sıra, sıcak geçen kış mevsimi, şubat ve mart aylarında yaşanabilecek olası don olaylarının da habercisi olarak değerlendiriliyor. Don olaylarının yanı sıra ani hava değişiklerinden kaynaklı sel, hortum, fırtına ve rüzgâr nedeniyle üreticilerin ürünlerinin tehlike altında olduğu belirtiliyor.

Üreticiler ürün sigortası yaptırmalı

Konu ile ilgili bir açıklama yapan FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Turgay Çakmak, yaşanan iklim değişikliklerinin fındık için büyük bir tehlike arz ettiğini, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin üreticiler açısından iyi olmadığını belirtti. Çakmak açıklamasında; ‘’Bu yıl sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. Soğuk geçmesi beklenen kış aylarında adeta yalancı bir bahar yaşıyoruz. Bu durum fındıkta püs ve olgunlaşmanın daha erken tarihte oluşmasına neden oluyor. Normalde Mart ayının ortalarında gerçekleşen doğum işlemi, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklıklar nedeniyle Mart ayı başına kayabilir. Şayet Mart ayında sıcaklıklar mevsim normallerine dönerse, fındıkta don riski oldukça yüksek. Bu nedenle üreticilerimiz devlet destekli bitkisel ürün sigortasını kesinlikle yaptırmalılar. Bu şekilde yaşanabilecek olası don tehlikesine karşı üreticilerimiz kendilerini güvence altına alabilirler.’’ Dedi. Çakmak açıklamasında Küresel ısınmanın hem ülkemiz hem de fındık üretim bölgelerinde şiddetli bir şekilde devam ettiğine değinerek; ‘’ Yaşanan sıcaklıklar normal değil. Bölgemiz özelinde zaten son birkaç yıldır yağış rejimlerinde ciddi dengesizlikler yaşanmakta. Bir ayda yağması gereken yağmur bazı bölgelerde bir günde yağıyor. Bu da heyelan ve sel gibi doğal afetlerin yaşanmasına neden oluyor. Üreticilerin yaptıracakları devlet destekli bitkisel ürün sigortası ile bu tür felaketlere karşı da kendilerini güvence altına alabilirler. Bu nedenle, özellikle bu yıl tüm üreticiler ürün sigortası yaptırmalı.’’ Açıklamasında bulundu.

Fiskobirlik ortaklarına özel indirim

Fiskobirlik Sigorta ve Aracılık Hizmetleri tarafından da yaptırılabilen devlet destekli bitkisel ürün sigortası için üreticilere kolaylık sağlandığının altını çizen Fiskobirlik Genel Müdürü Turgay Çakmak; ‘’Ortaklarımıza özel bir fiyatlandırma çalışması yaptık. Bitkisel ürün sigortasını Fiskobirlik aracılığı ile yaptıran ortaklarımıza, Araç kaskosu işlemlerinde Fiskobirlik Sigorta ve Aracılık Hizmetleri tarafından %25’lik bir indirim sağlanmakta.’’ Dedi.

FİSKOBİRLİK Küresel ısınma fındık
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg