Çay ve fındıkta yevmiyeler tavana vurdu!

Çay yevmiyesi 300 Lirayı gördü! Fındık üreticisi de tedirgin

Çay ve fındıkta yevmiyeler tavana vurdu!
Çay ve fındıkta yevmiyeler tavana vurdu! Yonetici
Advert

Doğu Karadeniz’deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay hasadına sayılı günler kaldı.

Korona virüsle mücadele kapsamında alınan kararlar gereği il dışında yaşayan Rizeliler bu yıl çay toplamaya Rize’ye gidemiyor. Ayrıca Korona virüs tedbirleri kapsamında sınır kapıları da kapatılıp Azerbaycan’dan ve Gürcistan’dan gelen işçiler gelemeyince çay toplama ücretleri günlük yevmiye 200-300 Lira aralığına kadar yükseldi.

Günlük yevmiyenin 300 Liraya dayandığı Doğu Karadeniz’deki çay toplama işinde kalifiye eleman bulmak da sorun olmaya başladı. Rize’de uygulanan çayı toplayan topladığı çayın bedelinin yarısının sahibi olurken, anlaşmaya göre bazıları da 3’te 2’sini alıyor. Yevmiye ise 200 ilâ 300 TL. arasında değişiyor.

Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde çay hasadıyla başlayacak olan işçi sorununun, salgın sürecinin yaz aylarında devam etmesiyle fındıkta da yaşanması ihtimali fındık üreticisinin de korkulu rüyası oldu.

Haber: Bulancak Ajans

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg