Çocuklara nargile serbest mi?

Nargilenin gençleri sigaraya başlatmak için araç olarak kullanıldığı ve bir nargile içiminde alınan nikotin miktarının 50 sigaraya eş değer olduğu belirtildi.

Çocuklara nargile serbest mi?
Çocuklara nargile serbest mi? Admin
Advert

Trabzon’da son dönemde kafeteryalarda ve kahvehanelerde 18 yaş altındaki gençlerin çok fazla olması nedeniyle aileler endişeleniyor. Konu ile ilgili endişelenen aileler kahvehane ve kafeteryaların reklam aracı olarak kullandığı nargilenin 18 yaş altındaki gençleri tehdit ettiğini ifade ettiler. Aileler nargilenin gençler arasında bu kadar rağbet görmesinin en büyük nedeni olarak ucuz olması ve yetkililer tarafından bir denetimin olmamasını gösterdiler.

Toplum tarafından nargilenin zararsız olduğu algısının var olduğunu belirten aileler yasal olarak 18 yaşından küçüklere nargile satılmaması gerekirken kafelerin bu yasağı deldiğini kaydettiler. Nargilenin zararlarından söz eden veliler son günlerde kafeterya ve çay bahçelerine asılan bez afişlerde, nargile kullanımını özendirici ilanların arttığını bu yönde gençlerin daha fazla talep edildiğini söylediler. Nargilenin içeriğinde tütün ve tütün mamulleri kullanıldığından 4207 sayılı yasa gereği her türlü reklamı yasaktır. Bu yasaklara uyulmadığını ve günden güne daha da kullanımın arttığına dikkat çektiler.

Trabzon’un çok yoğun genç nüfusa sahip bir şehir olduğunu belirten aileler gençlerin bu durumdan uzak durması için yetkililerden acil çözüm beklediklerini vurguladılar. Uzmanlar da nargile konusunda vatandaşların daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu. Nargilenin hangi hastalıklara neden olduğunu açıklayan uzmanlar, akciğerin fonksiyonlarını yüzde 30 oranında azalttığına ve özellikle akciğer, solunum yolu, yemek borusu, ağız ve diş eti kanserine neden olduğuna dikkati çekti. Nargilenin içimi sırasında 3 gram tütün ve 5 gram kömür yakıldığı; toplam 2.25 miligram nikotin, 242 miligram partiküller madde alındığını, ayrıca nikotin miktarının 50 sigaraya eş değer olduğu belirtildi.

Günebakış - Müyesser ANİK

Trabzon Nargile Sigara
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg