İtalyanların fındığımıza attığı iftiraya tepki yağıyor

İtalyan Tarımcılar Derneği'nin, fındığımızla ilgili yaptığı açıklamaya tepkiler sürüyor.

İtalyanların fındığımıza attığı iftiraya tepki yağıyor
İtalyanların fındığımıza attığı iftiraya tepki yağıyor Admin
Advert

Leke sürerek ucuza almaya çalışıyorlar

AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, İtalyan Tarımcılar Federasyonunun Türk fındığını en yüksek riskli ürün ilân etmesine etki gösterdi. Söz konusu açıklamanın Türk fındığı, Türk tarımı ve hatta Türk ihracatını sabote etmeye yönelik maksatlı bir açıklama olduğunu dile getiren Öztürk “Soruyorum İtalyanlara 2016’da dünyanın dört bir yanına ihraç edilen millî ürünümüz fındıktan bir gram bile geriye dönmüş müdür? Şayet dönmediyse bu açıklamaların nedeni nedir? İtalyan Tarımcılar Federasyonu derhal özür dilemeli ve açıklamasını geri çekmelidir. Aksi takdirde bu açıklamaların maksatlı olduğu iddiaları gerçeğe dönmüş olacaktır.” dedi.

İtalya’ya Türk fındığı ithalatının 2015 yılında yüzde 47 artarak 295 milyon avroya ulaştığını ve tarihî bir rekor kırıldığını hatırlatan Milletvekili Öztürk iddiaların Türk fındığının en fazla tercih edilmesinden kaynaklanan kıskançlığın bir sonucu olabileceğini vurguladı. Bir İtalyan menşeli fındık kreması markasının da konuya ilişkin açıklamasına değinen Öztürk markanın çok uzun zamandan beridir Manisa’da bulunan fabrikasında Türk fındığını kullandığını ve bu kremada kullanılan fındıkların zararlılık testlerinde hiçbir zaman sınıfta kalmadığını anlattı.

“LEKE SÜREREK UCUZA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR”

“Aflatoksin bahanesiyle yeni bir oyunun tezgâhlanmaya çalışıldığını görüyoruz.” diyen Öztürk açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin yılda 600 bin ton rekoltesi var ve dünyanın en kaliteli fındığını bizler üretiyoruz. İtalya’nınsa 125 bin ton civarında. İtalya’nın Türk fındığına rakip olma olanağı yok. Bu yüzden bu çevreler Türk fındığını ucuza alıp yurtdışına çıkardıktan sonra fiyatını yükseltip ekstra para kazanmak istiyorlar.”

TESOB, İtalyan Tarımcılar Derneğini fındığı sabote etmekle suçladı

Ellerinizi fındıktan çekin

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara, İtalyan Tarımcılar Derneğinin Türk fındığını "en tehlikeli ithal gıda maddeleri" listesinde ilk sıraya koymasına sert tepki göstererek "Türk fındığının kalitesini bütün dünya biliyor. Dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 75'i ülkemizden sağlanıyor. Bunun da nedeni Türk fındığının en doğal ve kaliteli fındık oluşudur. Dünyada özellikle çikolata sanayi için Türk fındığı vazgeçilmezdir. Türk fındığı üzerinde oynanan kirli bir oyun var. Ellerini fındığımızın üzerinden çeksinler." dedi.

SABOTE ETMEK İSTİYORLAR

Karadeniz Bölgesi’nde 400 bin insanın geçim kaynağı olan ve dolaylı yollardan 8 milyon kişiye ekonomik katkı sağlayan fındık üzerinde son dönemde yapılan spekülasyonların huzur bozucu olduğu belirten TESOB Başkanı Metin Kara, "Türk fındığı üzerinde oynanan kirli bir oyun var. Esnaf teşkilatları olarak buna seyirci kalamayız. Haksız rekabet ortamı sağlayarak fındığı sabote etmek isteyenlerin bu oyunu bozulmalı." diye konuştu.

KİMİ KANDIRIYORSUNUZ?

Türk fındığıyla rekabet edemeyince karalama kampanyası başlatan odaklara seslenen Kara, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Niyetleri belli olan bu odakların yalan-dolan beyanlarına elbette gereken cevap verilecektir. Türk fındığının kalitesini bütün dünya biliyor. Dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 75'i ülkemizden sağlanıyor. Bunun da nedeni Türk fındığının en doğal ve kaliteli fındık oluşudur. Dünyada özellikle çikolata sanayi için Türk fındığı vazgeçilmezdir. Bu nedenle Trabzon halkı ve esnafımız gönül rahatlığıyla fındığımızı tüketebilir, satışını gerçekleştirebilir. Türk fındığında kanserojen madde olduğunu öne sürenler hâlâ bizden fındık almaya devam ediyor. Kimi kandırıyorsunuz siz?" Fındıkta sorunların son dönem dağ gibi büyüdüğünü belirten TESOB Başkanı Kara, "Hem üretici hem de tüketici asla mağdur edilmemeli. Son dönemde fiyatlardaki dengesizlik de can sıkıcı. Bahçeden sofraya gelene kadar fındık 10 kat fark yiyor. Üreten ayrı isyan ediyor, tüketen ayrı. Arada ise bu işin rantından faydalananlar var. Onların ekmeğine yağ sürülüyor. Allah bize kabuğu ile birlikte nimet verdi. Hiçbirimizin bu nimete karşı haksızlık ve yanlış yapma şansı olmamalı." dedi.

Günebakış

 

Fındık İtalya Aflatoksin
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg