Trabzonlu kuyumculardan örnek proje

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, Türkiye'de bir ilk gerçekleştirerek halka açık altın defilesi yapacaklarını söyledi.

Trabzonlu kuyumculardan örnek proje
Trabzonlu kuyumculardan örnek proje Admin
Advert

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, Türkiye Kuyumcular Birliği tarafından Trabzon'da düzenlenecek olan çalıştay kapsamında kuyumcuların yoğunlukta olduğu Kunduracılar Caddesi'nde, Türkiye'de bir ilk gerçekleştirerek halka açık altın defilesi yapacaklarını söyledi. Kuyumcular Birliği Kanun Teklifi taslağına son şeklini vermek için Türkiye'deki oda, dernek ve sektörle alakalı kuyumcular Trabzon'da 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında bir araya gelecek. Trabzon’da 3 gün sürecek olan çalıştaya ev sahipliği yapacak olan Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası, toplantı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, 3 gün sürecek olan çalıştaya Türkiye’deki sektörle ilgili tüm oda, dernek başkanlarıyla birlikte kuyumcu esnafının da iştirak edeceğini belirterek, “Bu toplantıyı Trabzon’da yaparken, konuklarımıza özel sürprizlerimiz olacak. Tarihi Trabzon kentinde tarihi değeri olan Trabzon hasırını tanıtmak için altın defilesi yapacağız. Türkiye’de, belki de dünyada ilk defa halka açık olarak altın defilesi gerçekleştirilecek. Bu defilede Trabzon hasır bileziğinin yanı sıra el sanatları ile yapılan işlemelerde halkımıza sunulacaktır. Trabzon hasır bileziğini, telkari ve kazaziyeyi ön plana çıkartacağımız defile düzenleyeceğiz. Yeni modellerimizi misafirlerimiz vatandaşlarımız bu defilede görmüş olacak.” dedi.

Defileyi Trabzon’un en işlek caddelerinden biri olan ve kuyumcuların yoğunlukta bulunduğu Kunduracılar Caddesi'nde yapacaklarını belirten Yazıcı, “1 Ekim Cumartesi günü saat 15.00 ile 16.30 arasında halkın yoğun olduğu Kunduracılar Caddesi'nde bu defilemizi yapacağız. Tanınmış uluslararası vizyonu olan iki tane manken defile sunacak. Aynı zamanda cadde üzerinde hasır bilezik örücüleri, kazaziye örücüleri, telkâri örücüleri ve ustalarımızla beraber stantlar açacağız. Vatandaşlarımız örgü ve işlemeler yapılırken bunları canlı olarak görebilecekler." diye konuştu. Hasır bileziğin dünyadaki marka değerini artırmaya dönük çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yazıcı, "Dünyaya marka olan Trabzon hasır bileziğini, dünyaya daha fazla duyurabilmek ve geleceğe taşıyabilmek adına çocuklarımızın da bu hasırdan tekrar para kazanabilmesini sağlamak ve bu mesleği unutturmamak için mücadele içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Bu çalışmamız Türkiye'de ilk olacak

Trabzon Kuyumcular Odası olarak farklı bir çalışmayı da hayata geçireceklerine işaret eden Yazıcı, "Bu çalışmamız Türkiye'de ilk olacak. Uluslararası iki mankenin de katımıyla Trabzon'un tarihi Kunduracılar Caddesinde 'altın defilesi' yapacağız. Bu sayede de zor bir olaya imza atacağız. Trabzon hasırı, telkarisi ve kazaziyesi gibi el emeği göz nuru ürünlerimizi açık alanda yapılan cadde defilesiyle sergileme şansı bulacağız. Bu durumun da markamızın daha bilinir olmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu. Yazıcı, defilenin halka açık olacağını da belirterek, "Defile kapsamında farklı tasarımlarımız da olacak. Trabzon'u simgeleyen 61 rakamından, 61 sıra bir hasır bileziğimiz var. Bunun dışında filmlere konu olmuş kazaziye ürünlerimizin teşhiri, farklı konseptleri, motifleri var. Bir de üzerinde zümrüt, isteğe bağlı pırlanta veya elmas olabilir, telkariden yapılmış altın çantamız var. Bir de gelin tacımız var. Farklı ve yeni olan tasarımlarımızı da halkımıza göstereceğiz." dedi. Dünyada bu alanda 4 el sanatı olduğunu ve bunların 3'ünün de Trabzon'da yer aldığına dikkati çeken Yazıcı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Trabzon telkarisini, kazaziyesini ve hasırını korumak adına bir coğrafi işaret, patent aldık. Türkiye genelinde patenti üzerinde olmayan hasırların satışına engel olacağız. Bu sayede hem vatandaşı koruyacağız, hem de Trabzon'da 6 bin arasında örücümüz var ve bu örücülerimizin de el emeğine saygıyı devam ettirmek zorundayız. Patentsiz hasırlar ortada dolaşırsa, bacasız bir fabrikanın sonunu getirmiş oluruz. 2017'de Türkiye'deki kuyumcuları denetleyeceğiz ve patenti olmayan tüm hasırların satışına engel olacağız. Bu kapsamda da defilenin bize katkısı olacağını düşünüyoruz. Anlatmak istediğimizi, defile sayesinde daha rahat anlatacağımızı düşünüyoruz."

Trabzon Hasır Bilezik Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg