İran demiryolu bağlantısı istiyor

İran İslam Cumhuriyeti’nin yabancı yatırımcılara yönelik hazırladığı proje kapsamında Trabzon Erzincan demiryolunun kendisine bağlanmasını istediği ortaya çıktı.

İran demiryolu bağlantısı istiyor
İran demiryolu bağlantısı istiyor Admin
Advert

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası(TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu İran’ın Türkiye’deki serbest bölgelere benzer yatırım bölgeleri olduğunu belirterek, “O yatırım bölgelerini Türk iş adamlarına tanıtılması çerçevesinde bize detaylı projeleri gönderecekler. Bu bölgede Türk iş adamlarının geleceğe yönelik olarak yatırım yapmalarını istiyorlar. Bizden o bölgelere tanıtım ziyareti düzenlememizi talep ettiler. Biz de bu çerçevede görüşmemizi yaptık. Bunun devamında Erzincan-Trabzon demiryolunun devamı, bir uzantısı olarak İran bağlantısının kurulması konusunda bir çalışmanın başlatılması da İran’ın isteği doğrultusunda oldu. İran bize bunu iletti” dedi.

BAKANLIK GEREKLİ HAZIRLIĞI YAPMALI

Söz konusu projenin tamamen şekillenmesi için İran’ın bu konudaki projesini tamamlamasını bekleyeceklerini kaydeden Hacısalihoğlu, “Belki Erzincan Trabzon demiryolunun İran bağlantısını İran kendisi yapacak. Bugün Çin Poti Limanı’na kadar raylı sistemi yenileme kararı aldı. Belki ileride Çin de bu demiryolunun yapımına girebilir. İranlıların da istekli olduklarını biliyoruz. Geçmişte İran’dan İslam Kalkınma Bankası yetkilisi Trabzon’a demiryolu bağlantısının yapılmasının gündeme gelmesi konusunda çalışma yapılmasını istediklerini söylemişti. Dolayısıyla Trabzon Gümüşhane Erzincan demiryolu ve bunun İran’a bağlantısının gitmesi İran Türkiye ilişkilerini geniş kapsamlı olarak ele alınmasını gerekli kılıyor. Şu anda İran’ın demiryoluyla Trabzon’a bağlanması her iki ülke ve diğer komşu ülkeler açısından lojistik bakımından çok büyük önem arz ediyor. Vakit geçirmeden bizim bakanlığımızın da bu konudaki çalışmaları tamamlaması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: günebakış - Gökhan DİHKAN

Demiryolu İran
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg