KİB fındıktaki tehlikeye dikkat çekti

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, yaptığı basın açıklamasıyla TMO’nun fındık piyasasında uyguladığı politikalarla olumlu sonuçlara vesile olduğunu ve bu politikalarının devam etmesi gerektiğini vurgularken, fındıkta yaklaşan ciddi bir tehlikeye de dikkat çekti.

KİB fındıktaki tehlikeye dikkat çekti
KİB fındıktaki tehlikeye dikkat çekti Yonetici
Advert

İlyas Edip Sevinç’in Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı imzasıyla yayınlanan basın bildirisinin tam metni şu şekilde:

Bilindiği üzere 2019 ürünü fındık için TMO önceki yıllardan daha erken fiyat açıklayarak hem piyasalarda olabilecek spekülasyonları önlemiş hem de 80.000 ton kabuklu fındık alarak regülasyon görevini başarıyla yerine getirmiştir.

% 90’ı ihraç edilen bir ürün olduğu göz önüne alındığında, 2019 yılında 319 bin ton iç fındık ihraç edilerek tüm zamanların rekorunun kırılmış olması esasen uygulanan politikaların ülkemiz lehine sonuçlandırılmasında ihracatçılarımızın da üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirdiğini açıkça göstermektedir.

TMO’nun çabaları takdire şayan, ancak...

Tabiidir ki, ihracattaki artışın devamını sağlayarak bu başarıyı sürdürülebilir kılmak tüm paydaşların ortak amacı durumundadır ve takdir edilir ki TMO başarıyla gerçekleştirdiği regülasyon görevinin yanı sıra spekülasyonları önlemede de etkin rol oynamalıdır.

TMO’nun bu zamana kadar başarıyla yerine getirdiği regülasyon görevi en basit ifade ile fazla fındık bulunan yıllarda piyasadan fındık alarak üretici mağduriyetini önlemek olduğu gibi, fındık arzının kesintiye uğradığı zamanlarda da, ürünlerinde fındık kullanan sanayiciler ile ülkemize milyarlarca dolar döviz girdisi sağlayan ihracatçılarımızın karşılaştıkları zorlukları ve hatta dünyadaki tüm nihai fındık tüketicilerinin mağduriyetini önlemek olmalıdır.

Bu çerçevede, artık üretici elinde hemen hemen fındık bulunmadığı için bir üretici mağduriyetine neden olunmayacağı ve ülkemize sağlayacağı döviz geliri de göz önünde bulundurularak TMO stoklarındaki fındığın ihraç edilmesine imkan verecek düzenlemeler yapılmasının her anlamda ülkemiz çıkarları ile örtüşeceği açıktır.

Öte yandan, ülkemize Gürcistan’dan giriş yaptığı bilinen ve Artvin ile Rize’de görülmeye başlamasını takiben hızla batıya doğru da yaygınlaşan Kahverengi Kokarca zararlısı ile ilgili olarak konunun önemine binaen 28 Ocak 2020 tarihinde İstanbul’da uluslararası bir seminer gerçekleştirildi.

Doğudan gelen tehlike...

International Nut & Dried Fruit Council (INC) tarafından düzenlenen ve Tarım Bakanlığı yetkilileri, Tarım İl Müdürlükleri yetkilileri, ihracatçılar ve uluslararası bilim insanlarının iştirak ettiği seminerde, fındık kökünü 20 gün içinde bitirebilecek kadar hasar verici bir zararlı olan Kahverengi Kokarca ile proaktif olarak mücadele edilmesinin hem üreticilerimiz hem de ülkemiz menfaatleri açısından elzem olduğu tekrar tekrar vurgulanarak olası gecikmelerin büyük zararlara neden olacağı belirtildi..

Bu çerçevede, her şeyden önce fındık üreticilerimiz açısından önemli bir gelir kaybı yaratacak olan söz konusu zararlı ile mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın acil olarak çalışmalara başlaması önem arz etmektedir.

Devletimizin ilgili kuruluşlarına, İhracatçı Birlikleri olarak her tür desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek ve bu zararlı ile mücadelede en küçük bir zaman kaybına dahi tahammül olmadığını vurgulamak isteriz.

 

İlyas Edip SEVİNÇ

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği

Yönetim Kurulu Başkanı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Fındık TMO Kahverengi kokarca International Nut & Dried Fruit Council
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg