Tonya Çimento iptal edildi

Trabzon'un Tonya ilçesine bağlı Büyükmahalle’nin Livalobo semtinde yapılması planlanan çimento fabrikası tartışmasında sona gelindi.

Tonya Çimento iptal edildi
Tonya Çimento iptal edildi Admin
Advert

Büyükmahalle’nin Livalobo semtinde yapılması planlanan çimento fabrikasında sona gelindi. Tonya Çevre Platformu adına açılan davada Tonya Asliye Hukuk Mahkemesinin kararı Yargıtay tarafından uygun görüldü. EMBA Trabzon Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ’ye Tonya Belediyesi tarafından satılan 97 dönüm arazinin tapusu iptal edildi. Arazi orman teşkilatına devredildi. Belediye tarafından satılan arazinin parası taksitle geri ödenecek.

Tonya Asliye Hukuk Mahkemesinin 18 Aralık 2014 tarihinde verdiği karar Yargıtay tarafından onandı. Karara göre EMBA’nın Tonya’da arazisi yok. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı doğru bularak 8 Aralık 2015 tarihli kararında şöyle dedi: “… inceleme ve araştırmada çekişmeli taşınmazların orman sayılan yerlerden olduğu anlaşıldığına ve yazılı biçimde hüküm kurulmasında bir isabetsizlik bulunmadığına göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA...” karar verildi. Tonya Asliye Hukuk Mahkemesinin kararı, Tonya Belediyesi ve EMBA Trabzon Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ avukatları Salih Cora ve Ayşe Sula Köseoğlu tarafından temyiz edilmişti.

ÇELİK: “BU BİR ZAFERDİR”

Tonya Çevre Platformu Avukatı Nedim Şenol Çelik, kararla ilgili olarak şunları söyledi: “Yargıtay 20. Hukuk Dairesi vermiş olduğu onama ilamı ile Tonya Asliye Hukuk Mahkemesinin kararını uygun bulmuş, tasdik etmiştir. Bunun anlamı, EMBA şirketinin Livalobo arazisinin mülkiyetini yitirmesidir. Livalobo orman niteliğinde de olsa hazine adına tescil edilmiş ve halkın kullanımına yeniden açılmıştır. Karar düzeltme aşaması vardır ancak Yüksek Mahkemenin dava dosyasını ayrıntılı olarak incelediği ve görüşünün değişmeyeceği anlaşılmaktadır. Bu bir zaferdir. Bu zafer her şeyden önce, başta Tonyalı kadınlar olmak üzere Tonya ve Çayırbağı halkınındır. Daha önce örneği görülmemiş bir şekilde, büyük bir duyarlılıkla yaşam alanlarına sahip çıkan, aydınlarının önderliğinde direnen, gözlerini para hırsı bürümüş kötü niyetli kişileri ağır ve kesin bir yenilgiye uğratan Tonya ve Çayırbağı halkına şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkesi içtenlikle kutluyorum.”

Tonya Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Bekir Uzunoğlu, Yargıtay kararının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tonya’nın gözü aydın, Çayırbağı’nın da… Verilen ortak mücadelede hukuk bizi haklı buldu. Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin kararı Tonya ve Çayırbağı için bir bayramdır. Bu mücadele örgütlü halkın neler başaracağının bir örneğidir. Tonya ve Çayırbağı halkı inandı ve başardı. Onur verici bu mücadelenin önemli bir kazanımı da Tonya ve Çayırbağı’nın kardeşliğinin yeniden tesis edilmesidir. Mücadelede yer alan ve hukuk desteği yönünde hep yanımızda yer alan Avukat Nedim Şenol Çelik’e, Avukat Ömer Faruk Altuntaş’a, Avukat Sibel Suiçmez’e de teşekkür ediyorum.”

ŞİMDİ NE OLACAK?

Livalobo’nun satışı ve verilen tapunun iptalinden sonra artık çimento fabrikası ve taş ocakları projesi kesinlikle iptal edildi. Belediyece satılan arazinin bedeli olan 1 milyon 384 bin lira, satış sırasında yapılan sözleşmeye göre 36 ay taksitle geri ödenecek.

Günebakış - Hasan BAHADIR

Trabzon Tonya Çimento Fabrika Mahkeme
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg