Vaka ve ölü sayıları
Advert

Vaka ve ölü sayıları

Ölü sayısı hakikaten saklanıyor mu, yahut gizleniyor mu? Eski bir Sağlık Müdürlüğü çalışanı olarak, hastanelerdeki ölüm ve hastalık istatistiklerinin nasıl tutulduğunu, nasıl bildirildiğini ve kaydedildiğini biraz bilirim.

SAĞLIK - 2020-12-02 17:54:22

Çok zor günlerden geçiyoruz.

Şu salgın hastalıkla verilen mücadele bütün moral değerlerimizi alt-üst etti.

Her akşam, günlük vaka ve ölü sayısını çoluk-çocuk takip etmek ve üzerinde yorumlar yapmak, her evde olağan hale geldi.

Ama en huzursuz edici şey, toplumda; hem hastalık vaka sayılarının, hem de ölü sayısının bilerek ve isteyerek saklandığı algısının çok yaygınlaşmış olmasıdır.

Vaka sayıları DSÖ’nün veri akış şemasına göre şekilleniyor. İlk başlarda, ayakta ve gribal enfeksiyon şeklinde geçirilen vaka sayıları veri olarak kabul edilmezken, son zamanlarda bunlarında ağır hasta olarak kabul edilmesi gerektiği talep edilmiştir. Yani vaka sayılarındaki bu istatistikî veriler DSÖ’nün talimatları ile şekillenmektedir. Bu anlaşılabilir bir durum.

Anlaşılamayan şey ise ölü sayılarının durumu…

Peki, ölü sayısı hakikaten saklanıyor mu, yahut gizleniyor mu?

Eski bir Sağlık Müdürlüğü çalışanı olarak, hastanelerdeki ölüm ve hastalık istatistiklerinin nasıl tutulduğunu, nasıl bildirildiğini ve kaydedildiğini biraz bilirim. O birimlerde çalışanlarla bu durumu görüştüğümde, sayı olarak, kayda alınmayan hiçbir salgın hastalığın bilerek ve isteyerek asla saklanamayacağını söylüyorlar.

O halde, ortalığı ayağa kaldırıp, Sağlık Bakanlığını yalan veri yaymakla itham eden, şu kelli felli yorumcuların, şu analistlerin amacı ne olabilir? TTB’nin, bütün sağlık çalışanlarının çabalarını boşa çıkaracak açıklamalar yapması, memleketi “sağlık battı, tükendi” şeklinde ifade etmesindeki maksat ne olabilir?

Evet, zor günler geçiriyoruz ve bu zor günlerde hepimizin “sağlık çalışanlarına” az buçuk değil, tam ve yüzde yüz destek vermesi gerekiyor. Onların moralini bozacak, çalışmalarını değersiz kılacak açıklamalar yapmak, bu sürece hizmet değil ihanet olacaktır.

Bazen, bu olumsuz açıklamalara, doktorlardan, akademisyenlerden ve diğer sağlık çalışanlarından da destek gelmiyor değil. 

Yapmayın, etmeyin… Çok yoruluyorsunuz, müthiş bir fedakarlık yapıyorsunuz, en riskli alanlarda her gün varsınız, olumsuz fiziki şartlar sizi bunaltıyor olabilir.. Ama, yine de bu tabloyu tersine çevirecek olan sizlerin çabaları olacaktır.

Elbette yanlış olan, hatalı yürüyen şeyler tenkit edilebilir, bunda bir mahsur yok.

Ancak gün; hataları ve eksikleri parlatarak yüksek bir çaba ile yürütülen mücadeleyi kösteklemek değil, fedakârca yapılan bir sağlık savaşını her safhada destekleyerek sonunda güzel günlere kucak açmayı hayal edecek gündür.

Benim de, kendimce hasbelkader bir teklifim var. 

İl Sağlık Müdürlükleri günlük vaka ve ölü sayılarını internet sitelerinde yayınlarlarsa, oradan günlük verileri takip edip ülke genelindeki rakamları karşılaştırıp, hatta sayıları toplama işlemi yaparak, bu dedikoduların önü alınabilir mi diye düşünüyorum?

Sağlık, polemik konusu olmaktan çıkarılmalıdır.

DİĞER HABERLER