Hafız Şirazi Kaba: Trabzon Dernekleri Federasyonu Trabzon’dan ziyade AK Parti’yi temsil etmiştir

Değerli hemşehrimiz Hafız Şirazi Kaba'yla Trabzon ve Trabzonlulardan STK faaliyetlerine, İstanbul’daki kişi ve kurumların siyasi gelişmelerdeki tavırlarından Trabzon’un geleceğine kadar geniş bir ufuk turu yaptık. Sorularımıza verdiği açık ve samimi cevaplardan dolayı teşekkür ediyoruz.

SİVİL TOPLUM - 2021-08-23 12:58:42

Advert

Trabzon Of Hayrat Yarlı Köyü Sosyal Kültürel Yardımlaşma Dayanışma ve Yaşatma Derneği Başkanı, Küçükçekmece Trabzonlular Derneği Başkanı, Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı ve İYİ Parti Küçükçekmece Belediyesi Meclis Üyesi Hafız Şirazi Kaba ile bir röportaj gerçekleştirdik. Taşıdığı sıfatlardan da anlaşılacağı üzere tam bir cemiyet insanı olan değerli hemşehrimiz aynı zamanda başarılı bir iş adamı.

Sayın başkanla Trabzon ve Trabzonlulardan STK faaliyetlerine, İstanbul’daki kişi ve kurumların siyasi gelişmelerdeki tavırlarından Trabzon’un geleceğine kadar geniş bir ufuk turu yaptık. Sorularımıza verdiği açık ve samimi cevaplardan dolayı teşekkür ediyoruz.

***

Sayın başkan, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1968 Of doğumluyum. O zaman Of’a bağlı nahiye olan Hayrat sonradan ilçe olup da bizim köy de Hayrat’a bağlanınca biz de Hayratlı olduk. 1983 senesinden beri İstanbul’da yaşıyorum. Okul ve askerlik döneminden sonra inşaat müteahhitliği yaparak bugünlere geldik.

Küçükçekmece Trabzonlular Derneği’nin kurucu başkanıyım ve halen de bu görevi yürütüyorum. Aynı zamanda Of-Hayrat Yarlı köyü derneğinin de başkanlığını yapmaktayım. Trabzon Dernekleri Federasyonu’nda başkan yardımcılığı görevimiz var. Küçükçekmece Belediye Meclis üyesiyim.

Trabzon derneği olmaması büyük bir eksiklikti

Küçükçekmece Trabzonlular Derneği’nden bahsedelim.

Derneği kuralı bir yıl oldu. Tüzük gereği kongremizi de yaptık ve görevimize devam ediyoruz. Küçükçekmece’de Trabzonlular olarak demografik yapıda 13. Sıradayız. İlçemizde yaklaşık 20 bin Trabzonlu yaşıyor. Küçükçekmece 800 bin kişiyle Türkiye’de her yüz kişiden birinin yaşadığı, birçok büyükşehir ve vilayetten fazla nüfusu olan bir yerleşim birimidir. Her bölgeden göç almış yapısıyla küçük bir Türkiye özeti gibidir. İlçemizde başta belediye başkanımız olmak üzere çok kıymetli Trabzonlu hemşehrilerimiz yaşıyor. Bu kadar ciddi bir Trabzon varlığı olan ilçemizde Trabzon derneği yoktu.

Neden yoktu? Ve kurulması neden bu kadar gecikti?

Trabzonlular farklı bir karaktere sahip. Sorunlarını çoğu kez kendi çözmekten yana tavır alan bir yapısı var. Bu yüzden olsa gerek yakın zamana kadar bir derneğe ihtiyaç hissetmediler ama son seçimlerin kampanya sürecinde kıymetli belediye başkanımız Kemal Çebi’yle beraber çalıştık. Her yere gittik ama Trabzonluların bir derneği yoktu. Tabii ki bu bir eksiklikti. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu Küçükçekmece’yi ziyaret etti, Trabzon derneği olup olmadığını sordu. O gün orada sayın bakanın karşılanması çok cılız oldu. Farklı siyasi partilere mensup olsak da bu durum bir Trabzonlu olarak beni üzdü. O gün kurucu arkadaşlarımızla ve belediye başkanımız Kemal Çebi’yle birlikte ilçemizde Trabzonluların birbirinden haberdar olacağı, birbiriyle hemhal olacağı bir merkezin zaruri olduğu kanaatine vardık. 40’a yakın kurucu arkadaşımızla birlikte önce derneğimizi kurduk, sonra dernek merkezimizi oluşturduk. Bütün arkadaşlarımızın ciddi ve samimi destek ve gayretleri oldu. Şimdi E-5 üzerinde günde üç-dört milyon insanın geçtiği bir noktada 300 metrekarelik Trabzonlulara yakışır bir mekânımız var. Hemşehrilerimize buradan hizmet etmeye çalışıyoruz.

Derneği herkesi olumsuz etkileyen pandemi sürecinde kurdunuz. Bu süreç er geç bitecek. Önümüzdeki dönemlere ait ne gibi projeleriniz var? Neler yapacaksınız?

Öncelikle Küçükçekmece’deki Trabzonluların birbirlerinden haberdar olmasını, birbirleriyle dayanışma içinde olmalarını sağlayacağız. Küçükçekmece’deki Trabzonluların sorunlarını çözmeye, hayatlarını kolaylaştırmaya çalışacak, bu yönde projeler üreterek hayata geçireceğiz. Bize her yer olduğu gibi Küçükçekmece de Trabzon’dur.

Trabzon Dernekleri Federasyonu iktidarın baskısı altında kaldı

Trabzon Dernekleri Federasyonu’na geçelim. Siz orada başkan yardımcısısınız. Yakın bir tarihte kongresi olacak. Yeniden görev almayı düşünüyor musunuz? İçinde bulunduğunuz yönetimi başarılı buluyor musunuz?

Ben Trabzon isminin geçtiği her yerde büyük bir heyecan ve fedakarlıkla katkı sunmaya gayret eden bir kardeşinizim. Türkiye’de çok önemli bir yeri olan, ülkenin geleceği konusunda her alanda devamlı gönüllü olarak görev alan bir Trabzon gerçeği vardır. Trabzon’u İstanbul’da en iyi şekilde temsil etmek adına TDF’de (röportajın bundan sonrasında federasyonu kısa adıyla zikredeceğiz) görev almak gibi bir düşüncemiz oluştu. İsmail Şatıroğlu başkanımız da sağ olsun bizi yönetim kuruluna layık gördü ve ekonomiden sorumlu başkan yardımcısı olarak görevlendirdi. Fakat gönül isterdi ki bu federasyon siyasetinde Trabzon siyaseti, faaliyetlerinde Trabzon faaliyeti olsun. Tarafsız olsun. Trabzonlu birisinin bir çalışması, bir projesi olduğu zaman onun destekçisi olsun. Maalesef TDF İstanbul’da iktidarın baskısında kalarak Trabzon’u temsil etmekten ziyade AK Parti’yi temsil etmiştir. AK Parti siyasetine destek vermiştir.

Ekrem İmamoğlu’na mahcup olduk

Sanırım son yerel seçimlerden bahsediyorsunuz?

Evet. Seçimde çok iddialı, seçilme şansı yüksek olan bir hemşehrimiz aday oldu. Ben de TDF’de yönetim kurulundaki arkadaşlara hemşehrimizi en iyi şekilde desteklememiz gerektiğini söyledim. Birkaç muhalif ses çıksa da sayın başkanın vakur tavrı sonucu bir karar aldık ve Akgün Otel’de bir kahvaltı programı yaptık. Fakat maalesef takip eden dönemde TDF iktidardan gelen baskılar sonucu Ekrem İmamoğlu’na gereken desteği vermemiştir. Bu bir mahçubiyettir. Bu TDF adıyla anılan bir kurumun takınmaması gereken bir tavırdır. Sonuçta hemşehrimiz seçimi kazandı. Ben inanıyorum ki bundan sonraki organizasyonlar için bu bize bir ders olmuştur. Hangi partiden olurlarsa olsunlar hemşehrilerimizi yalnız bırakmayacağız. Dünya görüşlerimize zıt da olmuş olsa özellikle yerel seçimlerde kendi değerlerimize sımsıkı sarılacağız ve bununla ilgili kimseden korkmadan “Biz Trabzonluyuz ve Trabzonlunun yanındayız” dememiz gerektiğinin dersini çıkardığımıza inanıyorum.

TDF kongresi?

Sevgili başkanımız İsmail Şatıroğlu bir Trabzon Evi sözü almıştı. Bunu gerçekleştirdi. Projenin tamamlanması için hep birlikte destek olacağız. Başkanın kendisine de Küçükçekmece’de Trabzonlular Derneği kurduğumuzu ve dernek adına faaliyetler yürütmek niyetinde olduğumuz için yeni dönemde federasyon yönetiminde bulunamayacağımı söyledim. Buna mukabil geçmişten daha çok yardım yapacağımızı ve federasyonun hizmetinde olacağımızı bildirdim. Başkanın hiçbir zaman karşısında olmayacağım; çünkü bizi TDF’yle tanıştıran, bizi federasyona çağıran İsmail başkanımızdır. Başlamış olduğu Trabzon Evi projesinde de parkelerin yapımı sözünü verdim. İsmail Başkan da Trabzon Evi projesini bitirdiği zaman görevini tamamlamış olur diye düşünüyorum. Biz Trabzon’a hizmetin söz konusu olduğu her yerde gücümüz nispetinde bulunmaya çalışacağız.

Açıklamalarınız arasında “Ekrem İmamoğlu’na karşı bir mahcubiyet oluştu. İnşaallah bundan ders alınmıştır” dediniz. TDF yönetiminde yine aynı kadrolar devam etse bile bir tavır değişikliği bekliyor musunuz?

Açık konuşalım, Trabzonlu güçlüyü ve güçlü olmayı sever. Bütün iyi niyetimle söylüyorum, önümüzdeki dönemde de güçlü Ekrem İmamoğlu olacaktır. Sevgili İmamoğlu Sayın Cumhurbaşkanımızın İBB Başkanı olduğu dönemlerdeki hırsına ve hevesine fazlasıyla sahiptir. Ekrem İmamoğlu’nun bundan sonra ülke yönetiminde önemli bir aktör olacağı düşüncesiyle TDF kadroları kimlerden oluşursa oluşsun, onlar da herhalde hicret edecekler, hemşehrilerini destekleyeceklerdir.

Oflu aday çıkarsa?..

Yine konuşmanızda “Ben başkanımın (İsmail Şatıroğlu) karşısında olmam” dediniz. Sizin de yönetim kuruluna seçildiğiniz bir önceki kongrede Oflu bir aday vardı. Siz buna rağmen karşı listede yer aldınız.

Ben o dönemde de Of-Hayrat Derneği başkanımız Mustafa Saral beye akşamdan aday çıkarıp çıkarmayacaklarını sordum. “Hayır” dedi. Ben de “O halde ben İsmail başkanın listesinde yer alacağım” dedim. Oflu arkadaşlar sonradan aday çıkardılar ve ben diğer listede yer alacağımı açıklamama rağmen beni yine de kendi listelerine yazdılar. Ben de bu durumda İsmail başkana “Bunlar benim hemşehrilerim. Beni listelerine yazıyorlar. İstersen istifa da ederim” dedim. O da sağ olsun, buna gerek olmadığını, iki listede de yer alabileceğimi söyledi. Biz de söz verdiğimiz gibi İsmail başkanla beraber kaldık.

Önümüzdeki kongrede yine bir Oflu aday çıkarsa ve size listelerine girme yönünde bir talep gelirse nasıl bir tavır takınacaksınız?

Dere geçerken at değiştirilmez. İsmail başkan şimdi bir Trabzon Evi yapıyor. Bir yükün altına girdi. Ben inanıyorum ki Oflu arkadaşlarımız da böyle bir süreçte aday çıkarmayacak ve İsmail başkana destek vereceklerdir. İsmail başkan yoruluyor, mesaisini harcıyor. Bu bir bayrak yarışıdır. Trabzon Evi’ni kazandırdıktan sonra bayrağı teslim edecektir diye düşünüyorum. Tekrar ifade edeyim, bizi federasyonla tanıştıran adamın karşısında yer almamız bizim adamlığımıza yakışmaz.

Başarılıyız diyemem, ancak…

Peki sayın başkan, sizin de yönetimde bulunduğunuz geride kalan üç yıllık dönem başarılı mıydı, değil miydi? Trabzon Evi tek başına yeterli mi?

Dernekçilik, alanı genişlediği zaman zorlaşıyor. Federasyonu yönetmek köy derneği yönetmek gibi değildir. Trabzon’un her tarafından insanlarla aynı noktada buluşmak zordur. Biz maalesef mevcut gücümüzü iktidarın güdümünde kullandık. Trabzon gücü olarak kullanmadık. Trabzon Günleri’yle yetindik. Son dönemde de Trabzon’u kaybediyoruz korkusuyla sevgili başkanımızın da (İsmail Şatıroğlu) gayretlerinin katkısıyla Trabzon Evi’ni vermek suretiyle bizi tutmaya çalıştılar.

Başarılı olduk mu diye sorarsak, geçmişte Mustafa Demir yönetiminde AK Parti’nin en güçlü olduğu dönemlerde, TDF’nin AK Parti’ye federasyon merkezine seçim propaganda afişini asacak kadar yakın olduğu günlerde maalesef ne federasyona ne de Trabzon’a hiçbir şey kazandırmamışlardır. Biz başarılı mıyız? Asla değiliz. Çünkü 20 yıldır (burada Trabzon için elinden geleni yapan Erdoğan Bayraktar bakanımızı dışarıda tutacağım) sadece “Trabzon’un altı tane bakanı var” demekle yetindik. Trabzon’un bu çağda hâlâ demiryolu yok. Trabzon’un altı bakanı var ve TDF de bu iktidarla bu kadar yakınsa Trabzon çok ciddi hizmetler almalıydı. Sürmene Yeniay’daki tersane meselesini biliyorsunuz. Önce “5000 kişinin çalışacağı bir tersane yapılacak” denildi. Sonra söz konusu proje lojistik bölgeye çevrildi. Ardından bu lojistik bölge de Of ile İyidere arasında bir yere gitti. Fakat gelin görün ki bu alan tam anlamıyla bir vadi ve Allah göstermesin, günün birinde bugün Kastamonu ve Sinop’ta yaşadığımız afetin bir benzerini mutlaka yaşayacak bir noktadadır.

Yani TDF geçmiş dönemlerde Trabzon’un gerekli hizmetleri alması noktasında başarılı olamamıştır. Trabzon isminin var olduğu STK’larda görev yapan arkadaşlarımızın başarı düzeyi bölgelerine ve insanlarına almış oldukları hizmetlerle ölçülmelidir. Hizmet olmadıktan sonra başkanlık gibi makamların bir anlamı ve önemi yoktur. Toparlarsak ben TDF’de geçmiş dönemlerde görev almış arkadaşları başarılı bulmuyorum. Bizim görev yaptığımız dönemin yaklaşık iki yılı pandemi sürecinde geçti. Ona rağmen çok güzel bir Trabzon Günleri etkinliği düzenledik. Bölge insanımıza birçok yardımlarda bulunduk. Son olarak da İsmail başkan ve Evren Sancak kardeşimin göz ardı edilemez gayretleriyle Trabzon Evi projesi başladı.

Kongrelerde her zaman güçlü ve uyumlu yönetimler oluşturamıyorsunuz. Başkanımıza (İsmail Şatıroğlu) başkanlık ve patronluk yakışıyor. İnşaallah önümüzdeki dönem daha cesur kararlar alabilecek, Trabzon’un menfaatine çalışacak arkadaşlardan oluşan bir yönetim kurulu oluşturur. Böylelikle gerçek anlamda bir Trabzon federasyonu olur, İstanbul’daki AK Parti temsilciliğinden kurtulmuş olur.

Günün Diğer Haberleri