Çöpten Elektrik Üretilecek

Trabzon’un Sürmene İlçesi'ndeki çöp depolama alanında metan gazından enerji üretim için yapılan santral törenle hizmete girdi. Günlük 800 ton katı atığın depolandığı alandan çıkan metan gazını depolayarak enerjiye dönüştürülen santral saatte 2 bin 800 kilovat elektrik üretiyor. Sürmene Çamburnu Kutlular Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'nda düzenlenen törene Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ilçe belediye başkanları, şirket yetkilileri ile çalışanları katıldı.

Çöpten Elektrik Üretilecek
Çöpten Elektrik Üretilecek Admin
Advert

Törende konuşan şirket işletmecisi 2 M Elektrik A.Ş. ortaklarından Mustafa Doğru, tesis sayesinde ayda 10- 15 bin evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını belirterek şöyle dedi: " Rize ve Trabzon'un evsel atıkları burada depolanıyor. Günlük ortalama 800 ton katı atık geliyor. Bu çöpler depolandıktan sonra da bilindiği üzere metan gazı salgılanıyor. Bu metan gazını elektriğe dönüştürüyoruz. Saatte 2 bin 800 kilovat elektrik üretim kapasitemiz var."

HEDEF ÜRETİMİ ARTIRMAK

Elektrik üretimi için yapılan çalışmaları da anlatan Doğru şöyle konuştu: "Bu alanda oluşan metan gazlarını toplamak için yaklaşık 4 bin metre boru döşedik, ayrıca gaz emme sistemi oluşturduk. Elektriği ulusal şebekeye verebilmek için yükseltici trafolar, elektrik şalt sahası ve yaklaşık 1 buçuk kilometre enerji nakil hattı tesis ettik. İncelemeler sonrasında kapasitenin artabileceğini öngörüyoruz."

EN KISA ZAMANDA ÜRETİM BAŞLAYACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, “İhaleyi alan 2 M elektrik firmasını tebrik ediyoruz. Bu bölgede bir müddet daha katı atık depolanması düzenli olarak sürdürülmesi yönünde tedbirleri alıyoruz. Daha modern üçüncü aşama işleme sağlayacak, gazlaştırmayla enerji üretimini sağlayacak bir tesisin de altyapısı büyük oranda tamamlandı. En kısa zamanda üretime başlayacaktır” dedi.

EKONOMİYE 25 MİLYON DOLARLIK KATKI

Tesis sayesinde bölge ekonomisine 25 milyon dolarlık katkı sağlanacağını ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de şunları söyledi: "Ülke ekonomisi ve çevre duyarlılığı açısından çok önemli bir tesisi açıyoruz. Burada vahşi depolamadan düzenli depolamaya geçiş dönemi yaşandı. Bu sayede çevredeki kötü koku azalmış oldu ve artık gazdan da elektrik üretiyoruz. Ortalama 10 yıl süreceği düşünülürse bölgemiz ve ülke ekonomisi için yaklaşık 25 milyon dolarlık katkı söz konusu olacak. Hayırlı uğurlu olsun." Konuşmalar sonrası kurdele kesimiyle tesisin açılışı yapıldı.

Kaynak: günebakış - Aydın GELLECİ

Trabzon Abdil Celil Öz Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg