Başarıyı En Zayıf Halka Belirler

Çözümde en önemli unsur, bütüncül yaklaşıma sahip analitik düşünce becerisi gelişmiş insan kaynağıdır. Bu kaynağın yetiştirileceği yerler de eğitim kurumlarımızdır.

Başarıyı En Zayıf Halka Belirler
Başarıyı En Zayıf Halka Belirler Admin
Advert

Birden fazla aşaması olan çalışmaların başarısını, aşamaların en zayıf halkasının belirlediği herkese tarafından bilinen bir gerçektir.  Bu bakımdan ulaşılmak istenen hedefe giderken, bütünün tamamını görmek, aşamaların birbirleriyle olan uyumunu göz ardı etmemek gerekir. Bu temel gerçeğin değişik nedenlerle göz ardı edilmesi, başarısızlığı, buna bağlı güven kaybını, israfı, zaman kaybını da beraberinde getirmektedir. Bu konuyla ilgili yüzlerce örnek her gün karşımıza çıkabilmektedir.

Milyonlarca lira harcanarak yapılan bir turizm tesisinde küçük bir ayrıntı (!) gözden kaçırılarak tamamlanan tesisin nasıl çalıştırılacağı sonradan düşünülmekte; her yıl milyarlarca lira kaynak aktarılarak eğitilmeye çalışılan üniversite mezunlarının istenilen seviyede olup olmadığı konusunda hiçbir ölçme ve değerlendirme yapılmayarak önemsiz (!) bir detay göz ardı edilmekte; kırsal kalkınmayı geliştirmek için harcanan milyarlarca liranın yerli yerince harcandığı (!) düşüncesiyle geriye bile dönüp gerçekçi bir analiz yapılmamakta; fiziksel eksiklikleri tamamlanan kurum ve tesislerden onu kullanacak ve yönetecek insan kaynağını oluşturmadan maksimum verim beklenmekte…

Bunların hepsi hep birlikte çözmemiz gereken ülkemizin gerçekleri. Çözümün başlangıcı ise sorunları görmezden gelmek değil, kabullenmektir. Bu sorunlar, içinde yaşadığımız süre içinde birden ortaya çıkmadığı gibi, çözümü de uzun zaman alacaktır.

Çözümde en önemli unsur, bütüncül yaklaşıma sahip analitik düşünce becerisi gelişmiş insan kaynağıdır. Bu kaynağın yetiştirileceği yerler de eğitim kurumlarımızdır. Bireylerde arzu ettiğimiz bakış açısı ve uygulama becerisi birden ortaya çıkan bir yetenek olmayıp, eğitim sistemimizin içinde şekillenmesi ve geliştirilmesi gereken bir özelliktir.  

Eğitim sistemimizin içinde bulunduğu mevcut durumda, sadece bilinenleri tekrarlama ve öğrencileri ölçmede, büyük oranda kolay ve hızlı olması nedeniyle teste dayalı sınavları tercih etmekle, bireylere analitik ve bütüncül düşünme yetisi kazandırmak mümkün olamaz.  Bu bakımdan ülkemizde eğitimin hedefleri gerçekçi olarak yeniden belirlenmeli ve bütün aşamaları dikkate alınarak yeniden yapılandırılmalıdır. Zira geçmişe baktığımızda, eğitim konusunda da birçok halkanın göz ardı edildiği gerçeği karşımızda kapı gibi durmaktadır.

Prof. Dr. Ali Kandemir Analitik düşünce Eğitim sistemi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg