Her ay turizm toplantısı önerdi

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki turizm sektörünün temsilcileri, sorunları ve çözüm yollarını istişare etmek üzere Rize’de bir araya geldi.

Her ay turizm toplantısı önerdi
Her ay turizm toplantısı önerdi Admin
Advert

Rize’nin İyidere ilçesindeki Babillon Otel’de, otel sahipleri Ali Bayramoğlu, Özcan Sümer ve Yasemin Suyabatmaz’ın davetlisi olarak Rize, Artvin ve Trabzon illerindeki turizm işletmelerinin sahipleri ve temsilcileri bir araya geldi. Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu da devlet temsilcisi olarak toplantıya katıldı. Turizm sektörünün yaşadığı sorunlar, yakın gelecekte sektörün karşı karşıya kalabileceği olumsuzluklar, fiyat birlikteliği, hizmet kalitesinin arttırılması gibi konuların ele alındığı toplantıda katılımcılar konularla ilgili fikir ve taleplerini dile getirdi.

BAYRAMOĞLU: ZOR OLACAK BİR SÜREÇ BAŞLADI

Toplantıya başkanlık yapan Eski AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Türkiye’yi ziyaret eden Arap turist sayısı çok gibi görülse de ülkelerinin dışına çıkan Arapların çok küçük bir bölümünün Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkat çekti. Bayramoğlu, “Geçtiğimiz hafta Birleşik Arap Emirliği’nden 18 bine yakın insan, ülkelerinin dışına çıktı. Bunların çok küçük bir bölümü ülkemize geldi. İlimize gelen ise 21 kişilik bir ailenin olduğunu öğrendim. Bu, binde bir gibi çok küçük bir rakam. İran ve Azerbaycan’da geçtiğimiz hafta Nevruz kutlamaları vardı. Dönüşümlü olarak bir ay tatil yapıldı. Yaklaşık 10 milyon İranlı ülkelerinin dışına çıktı. Gelecek yıl yine milyonlarca İranlı aynı dönemde ülkelerinin dışına çıkacak. Bu turistleri bölgemize çekmek istiyorsak şimdiden hazırlıklarını yapmak zorundayız. İşler çok iyiyken meselelerimizi tartışmazsak işler kötü giderken tartışmanın da bir anlamı olmaz.” dedi. Bayramoğlu şöyle devam etti: “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de piyasa ve güvenlik şartları kötüye gitti. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bombalar patlıyor. Belçika’da da bomba patladı. Ancak onlar yeni bir bombanın patlamayacağından eminler. Ancak ülkemizde durum çok farklı. Türkiye üzerinde korkunç oyunlar oynanıyor. Türkiye için çok zor olacak bir süreç başladı. Kısa vadede bitecek gibi görülmüyor. Sıkıntılar had safhaya da gelecektir. Taksim’de bile 4 yıldızlı otellerin oda fiyatlarının 35 avroya gerilediği günlerden geçiyoruz. Bu süreci olumlu bir şekilde atlatabilmek için gereken tüm planları ve önlemleri düzenleyeceğimiz bu toplantılarda görüşüp birlikte kararlaştırmalıyız.” “Trabzon’da Novotel’in temelini ben attım. O oteli neredeyse tehditle yaptırdım. Hasbelkader o oteli yaptırdık. İlana çıktığında kimse gelmedi. Ne zor günler yaşadık. Şimdi de turizmde vites boşa çıktı. Herkes ilgili ilgisiz yatırım yapıyor.” diyen Ali Bayramoğlu, “Fizibilite çalışması yapmadan yapılan yatırımlar, atılan adımlar sonucu bu gidişle Antalya’daki kapanan oteller, harabeye dönen tatil merkezleri ile köyleri arasında yer alırız. Bu sektörü öldürürüz.” şeklinde konuştu. Bayramoğlu şunları söyledi: “Siyasetçi vaatleri peş peşe yazar. ‘İhtiyacımız var abi’ dersin ‘hallederiz’ der. Ama hiç halledenini görmedim ben! Laf çok, icraat yok. Biz acente acente hareket edip derdimizi kendi aramızda çözmeliyiz. Sorunlarımızı çeşitlilikleri artırarak bölgede kalite standardını artırarak çözebiliriz. Fiyatlara bir bakıyorsunuz bir otelde 35 diğerinde 350 dolar. Böyle olmaz. Bir standardizasyonu yakalamalıyız. Biz şu anda maalesef kapı müşterisine hizmet ediyoruz. Adam gelmiş mecbur kalacak. Hangi fiyata kalacak bakmaz. Ama sektör asla bu olmamalıdır. Bu toplantıya bir defa katılacaksanız boşa geldiniz. Bu toplantıları ayda bir minimum yapmamız gerekir.”

Ortaklardan Özcan Sümer, Uzungöl-Ayder-Batum üçgeninin bölgenin yıldızı olduğunu, insanların Antalya'da kavrulmak yerine buraya ilgi duyduğunu belirterek “Güveni, huzuru, yeşilliği burada buluyorlar ve doğayı görmek istiyorlar. Türkiye'nin yıldızıdır burası. Bunun farkında olalım. Farkında olmasını sağlayalım.” dedi. Yasemin Suyabatmaz ise bölgemize turizmde katkı sağlamak adına böyle bir yatırıma karar verdiklerini ve bu şekilde bölgenin ilk 5 yıldızlı otelini faaliyete geçirdiklerini söyledi.

Rize İl Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu ise bölgede turizm çeşitliliğinin artış gösterdiğine dikkat çekerek, bölgenin bir trekking havzası olduğunu kaydetti. Helikopterle yapılan heliskinin 200-300 kişi tarafından yapıldığını ifade eden Hocaoğlu, bu sayının daha da artırılabileceğini belirtti. Turistlerin bölgeye doğa ile buluşmak için geldiğini ifade eden Hocaoğlu, “Bölgemiz bir trekking havzasıdır. En basitinden en zoruna kadar insanlar buraya dolaşmaya, yürümeye, doğa ile buluşmaya geliyor. Burada 6-7 seçeneği daha da fazla olabilir birçok ürünü onlara sunabiliriz. Bugün acentelerimiz bu manada endemik bitkileri onlara sunabilir. Yarın kuş gözlemciliği, heliksi, rafting, doğa sporları gibi çeşitleri imkânları onlara sunabilir. Bundan dolayı önümüzde müthiş fırsatlarımız var. Bölgede Trabzon Havalimanı, Ordu Havalimanı, yarın öbür gün Rize Havalimanı da olacak. Dolayısıyla ulaşımda da çok ciddi fırsatlarımız var. Yeşil Yol Samsun’dan Artvin’e kadar bölgemiz için bir fırsattır. Bir başka büyük fırsatımız ise konuşuldu bu kış konusunda. Artvin’den Trabzon’a bağlayan kış koridoru var. Artvin, Rize, Ayder, Ovit, Trabzon Çakırgöl, Gümüşhane ve bunların yanında Kars, Erzurum. Müthiş bir ülkesel kış destinasyonu. Gelecek 10 yıllarda bu bölgede bunlardan istifade edeceğiz. Bölgede fırsatlarımız çok. Çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu. Bölgedeki endemik bitki türünün turizm açısında değerli olduğuna dikkat çeken Bayramoğlu, turistlere çeşitlilik sunulması gerektiğini ve bölgedeki 18-19 bin endemik bitki türünün turizm yönünden özellikle değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, 5 ana maddede sorunları sıraladı. Bölgedeki otellerde çalışan personelin eğitimli kişilerin olmasının turiste verilecek hizmet bakımından önemli olduğunu vurgulayan Bayramoğlu, ayrıca konuşmasında, küçük rekabetlere girip düşürülen ücretlerin geniş manada turizme zarar verdiğinin altını çizerek fiyat parametrelerinden ödün verilmemesi gerekliliğinin altını çizdi.

Toplantı boyunca sektör temsilcileri, turizm merkezi işletmecileri, otel müdürleri bölgede turizm sorunlarını masaya yatırdılar. 2. toplantının ise gelecek ay Trabzon Novotel'de yapılması kararı alındı.

günebakış - Alihan TELATAR

Rize Turizm Ali Bayramoğlu Ozcan Sümer İsmail Hocaoğlu Yasemin Suyabatmaz
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg