Eğitim paneli, bir TÜSED geleneği...

TÜSED (Trabzonlu Üniversiteliler Sosyal Yardımlaşma ve Eğitim Derneği) geleneksel hale getirdiği panellerinden birini daha düzenledi.

Eğitim paneli, bir TÜSED geleneği...
Eğitim paneli, bir TÜSED geleneği... Admin
Advert
Haberin galerisi için tıklayın!

 

Fatih Belediyesi Topkapı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltılı panele İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer ile İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi Yabancı Diller Akademik Koordinatörü Yusuf Özmenekşe konuşmacı olarak katılırken, 70 civarında öğrenci de dinleyici olarak panelde yerlerini aldılar.

Panele katılan öğrencilerin tek tek kendilerini tanıtmasının ardından dernek başkanı Yüksel Yılmaz kısa bir açılış konuşması yaparak TÜSED’in çalışmaları hakkında kısaca bilgi verdi, ülkenin ve coğrafyanın içinden geçtiği konjonktürdeki dalgalanmalara rağmen aynı hizmetleri vermeye devam etmeye çalıştıklarını vurguladı. İletişim ve yabancı dilin insan hayatında ve özellikle gençlerin gelecekteki kariyerlerinde çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Yılmaz, daha sonra sözü Prof. Dr. Nilüfer Sezer’e bıraktı.

İletişime her zaman ihtiyaç var

Sezer konuşmasında özetle şunları söyledi. “Buradaki öğrenci arkadaşları biraz tutuk ve çekingen görüyorum. Bu da ister istemez bir iletişim eksikliğine işaret ediyor. Hâlbuki iletişime ihtiyacımız olmayan bir an bile yoktur. İki türlü iletişim vardır: 1-Sözlü iletişim, 2-Sözsüz iletişim (beden dili)

Eğer muhatabınızla aynı dili konuşmuyorsanız bir şey anlatmanız da mümkün değildir. Bunun için empatik iletişimi ve ikna metodunu başarmak zorundasınız. Bir başka eksikliğimiz dinleme becerisi. Dinlemeyi bilmezseniz anlaşmanız da mümkün değildir.

Biz göz teması kurmayan bir toplumuz. Göz teması sürekli insanın gözünün içine bakmak değildir, ara sıra göz göze gelmeniz ve her daim gülümsemeniz iletişim kurma konusunda size çok yardımcı olacaktır. Beden dili; dik duruşunuz, omuzlarınızın duruşu, kılık kıyafetinizin düzgünlüğü, sıkı tokalaşmak gibi unsurlarla desteklenmelidir. Gelecek yıllarda yapacağınız iş görüşmelerinde bunlara dikkat etmeniz gerekecektir.

Kişi iç iletişim de yapmalı. Yapmazsanız kişiler arası iletişim de sağlıklı olmaz. Kendi kendinize konuşun. Günün değerlendirmesini ve muhasebesini yapın. Bu sanıldığı gibi delilik alameti değildir.”

Sosyal medyaya ayırdığımız zaman, uyuduğumuz zamanlar dışında bütün gün, çünkü artık cep telefonlarıyla da girilebiliyor. Oysa sosyal medyadan daha fazla haz alabileceğiniz uğraşlar var. Bunlardan biri kitap okumaktır, e-kitap ta okuyabilirsiniz ama kâğıdın kokusu, hışırtısı hiçbir şeye değişilmez. Bu hazdan kendinizi mahrum bırakmayın. Sosyal medyaya en fazla sabah ve akşam birer saat ayırın. Evet, bilgiye bağımlıyız ama esiri olmamalıyız.***

10 yılda dil öğretilemiyor ama daha kısa sürede beyin cerrahı olunuyor

Yusuf Özmenekşe de yabancı dil eğitimi hakkında ilginç ve sıra dışı yaklaşımlarda bulundu. Türkiye’de eğitim sisteminde yaklaşık 10 yıl yabancı dil eğitimi verildiği halde Yüzde 1 oranında bile başarı sağlanamadığına dikkat çeken Özmenekşe, sözlerine şöyle devam etti.

“Demek ki 1-Çok yanlış yere yatırım yapılıyor; 2-Kabahat ve eksiklik öğrencilerde değil sistemdedir. Başarılı öğrencilere bakın. Yabancı dile maruz kalmış, buna mecbur olmuşlar. Başarının yolu eyleme geçmektir. 1960’lı yıllarda Almanya’ya gidenlerin arasında okuma yazma bilmeyenler bile vardı, ancak marketten ekmek alması gerekiyordu ve mecburen ekmeğin Almancasını öğrendi. Yani dile maruz kaldı.

Yapamıyorum diye bir şey yok. Sadece yöntem yanlıştır. 10 yılda dil öğretilemiyor ama çok daha kısa bir sürede insanlar beyin cerrahı oluyor. Dil öğrenmek basit; ama çok uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Üç-beş günde dil öğrenmek diye bir şey yoktur. En az 500-600 saatlik bir çalışma gerekir, bu bazı dillerde 700 saate kadar çıkar. Yabancı dil öğrenmek, hazırlayıp bitirip paketleyerek kenara koyacağınız bir şey değildir. Sürekli bir çalışma gerektirir, öğrenme süreci hiç bitmez. Eğer öğrenmek zor geliyorsa onu sevdiğiniz bir şeye yapıştırın. Müzik dinleyin, altyazılı film izleyin vs. Öğrenme süreci bir gün bitmeyecek, sürekli devam edecek.”

 

 

TÜSED Yüksel Yılmaz Nilüfer Sezer Yusuf Özmenekşe
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg