Eylem planı sonraya kaldı

Trabzon’da 4 bakanın katılımıyla ‘Karadeniz Kültür ve Turizm Çalıştayı’ yapıldı

Eylem planı sonraya kaldı
Eylem planı sonraya kaldı Admin
Advert

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'un valileri, milletvekilleri, belediye başkanları ve sektör temsilcilerinin katıldığı ‘Karadeniz Kültür ve Turizm Çalıştayı’ dün Trabzon’da tamamlandı.

PARALEL YAPI, TURİZME SALDIRAN PAYDAŞLAR ARASINDA

Türkiye’de turizmi baltalamak isteyen paydaşların olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Öncelikle çevremizde ne olup bittiği bileceğiz. 10 bin kilometre öteden gelip bölgede yeni sınırlar çizmeye çalışan, yeni düzenler kurmaya çalışanlar, bizi bir taraftan yeni kurulacak düzenin dışında tutmaya çalışırken bir taraftan da bizim adeta can damarımız niteliğinde olan alanlara saldırıyorlar. Bunlardan biri turizm. İmaj algı eşittir turizm. İmajınızı ve algınızı kaybettiğiniz anda turizmde kaçınılmaz olarak kaybetmeye başlarsınız. Türkiye’nin turizmine dönük saldırının paydaşlarından biri de hatta temel taşıyıcılarından biri de paralel yapı. Yaklaşık 130 ülkede faaliyet gösteren bu yapı bulunduğu her ülkede, ‘Türkiye güvenlik açısından riskli ülkedir’ propagandası yapıyor. Yetmiyor, Türkiye içinde de medya organları aracılığıyla, ‘1300 tane otel iflas ediyor batıyor’ diye kara propaganda yürütüyor. TÜRSAB başkanımız burada. 60 günden beri, 24 Kasım’da uçak düştüğü günden bu güne kadar hassasiyetle bir şeyi yapmaya çalışıyoruz. Psikolojiyi ve algıyı yönetmeye çalışıyoruz” görüşlerini dile getirdi.

İZLEME VE DEĞERLENDİRME KOMİSYONU KURULACAK

Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Katar’da Arap turistlerin ilgisinden dolayı kendilerine Karadeniz için bir turizm paketi hazırlamaları talimatını verdiğini anlatarak bu toplantının ardından bir çalıştay raporu ve eylem planı çıkaracaklarını, daha sonra bir izleme ve değerlendirme komisyonu oluşturarak 4 yıllık eylem planını deklare edip bunun takibini yapacaklarını belirtti.

İŞTE BAŞLIKLAR HALİNDE O EYLEM PLANININ KODLARI

Bakan Ünal, daha sonra Karadeniz turizmine yönelik yapmayı planladıkları çalışmaları başlıklar halinde şöyle sundu: “Bölge turizmini geleceğe taşımak ve sürdürülebilirliğini ve gelişimini sağlamak amacıyla yapmayı planladığımız konuları sizlerle ana başlıklarıyla sizlerle paylaşmak istiyorum. Birinci olarak; Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Stratejik Planı ile DOKAP Master Planı çalışmalarının entegrasyonunu 2016 yılında tamamlanmasını planlıyoruz. Mera vasıflı alanların turizme kazandırılması içerikli mevzuat düzenlemelerini da 2016 yılı içinde tamamlamayı planlıyoruz. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlama çalışmalarını tamamlanarak plan ve gelişim sürecinin yapılması. Özellikle bu söylediğim Karadeniz Bölgesi için çok önemli. Üretim yeteneği ve üretim ilişkisi açısından yayla ve meraların koruma esaslı planlanması lazım. Bunu bugün yapmazsak inanın yarın istesek de düzenleyemeyiz, temizleyemeyiz, planlayamayız ve sürdürülebilir kılamayız. Gelen turistlerin konaklama süresinin artırılması amacıyla bölge içindeki kültür turizmi, kongre ve fuar turizmi, kış turizmi doğa, yayla ve eko turizm alternatiflerinin desteklenmesi. Bölgeye gelişlerin artırılması amacıyla kruvaziyer turizmin altyapısının yaygınlaştırılması. Şehir merkezlerinde yöresel mimari ve yöresel malzeme kullanılarak inşa edilen yapıların restore edilip marka değeri olan kimlik mekanlar oluşturulması konusunda yerel yönetimlere madde ve teknik destek verilmeye artırılarak devam edilmesi. Turistlerin doğru ve etkin bilgilendirilmesi açısından çok önemli bir yere sahip olan danışma bürolarının yeni bir modelle yeniden yapılandırılması, sadece Trabzon ve Ordu’da bulunan Turizm Danışma Bürolarının tüm illerimizde resmi olarak açılması. Turizm danışma bürolarındaki İngilizce ve Arapçayı iyi bilen, yöreyi tanıyan personellerimizin idame ettirilmesi, buna ilişkin kadro sayılarının artırılması. Bölgeyi etkin tanıtan farklı dillerde İngilizce ve Arapça başta olmak üzere tanıtım materyallerinin hazırlanması, Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yönelik tanıtım faaliyetlerinin yoğunlaştırılması. Bölgenin hedef pazarlarının çeşitlendirilmesi. Özellikle Avrupa ve Uzakdoğu’dan daha fazla turist çekmeye yönelik tanıtım faaliyetlerinin yapılması. Büyük fuarlarda Karadeniz turizmine yönelik yer verilmesi. Ve etkin tanıtım.”

ANTALYA ÖRNEĞİ VERİP ‘HATA YAPMAYALIM’ DEDİ

Bakan Ünal, kültür politikalarına da vurgu yaparak "Bütün kültür politikalarımızı şehir üzerinde somutlaştıracağız. Viyana’ya gittiğimde 2 gün kalacaksam, ‘Royal Filarmoni orkestrasının konserine gideyim’ diyorum. Bir konseri 250 euro. Eğer bir turist Trabzon’a veya bölge şehirlerine gelecekse, ‘Oraya gittiğimde şu etkinliklere katılmalıyım’ demeli. İnsanlar bir duygusunu hissetmek için seyahat ederler. Biz Karadeniz’e gelen insanlara hangi duyguyu yaşayacaklarını sunacağız. Türkiye’ye 4.5 milyon Rus turist geliyor ve bunların yüzde 75’i Antalya’ya gidiyor. Antalya Rus turizmine bağımlı hale geldi maalesef. Hiçbir bölgemiz sadece bir pazarın bağımlısı haline gelmemeli. Antalya ile ilgili EXPO-2016 kaldıracağını kullanacağız. EXPO biliyorsunuz olimpiyatlardan daha etkin bir organizasyon. 2016 döneminde Rus turist sayısındaki azalmayı telafi edeceğiz. Ondan sonraki zaman diliminde de pazarımızı çeşitlendireceğiz. Karadeniz’de de bu hataya düşmemek için yola çıkarken, Master Planı yaparken, ürün çeşitliliğini ve pazar çeşitliliğini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

SOYLU: KARADENİZ’DE BİR FARKINDALIK OLUŞTURACAĞIZ

Turizm konusunda atılan bu adımların gelecek süreçte Karadeniz'de bir farkındalığı oluşturacağını, stratejik plan ve eylemler çerçevesinde çok önemli sonuçlar ortaya koyacağını vurgulayan Soylu, bugüne kadar Karadeniz'de Bayburt'tan Artvin'e kadar, Ordu'dan Sinop'a kadar yapılması gereken meseleleri görüştüklerini anlattı. Karadeniz'in kültür ve turizm açısından avantajlı bir bölge olduğunu belirten Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karadeniz, Körfez'den gelen Arap dostlarımızın 'herhalde cennet bu' diye tabir ettiği bir bölge. Yine yöresel mimarimizle, kültürümüzle, bütün ürünlerimizle birlikte kendi farkındalığını, ayrışmasını net şekilde ortaya koyan bir bölge ve bu bölgenin bir özelliği var. Bu bölge kümelemeyi en iyi şekilde başarabilen bir bölge. Giresun-Ordu Havalimanı'nın yapılacağının söylendiği zaman Trabzon ve civarında 'acaba biz bundan olumsuz mu etkileniriz' diye düşünenlere rakamlar tam çok olumlu etkileniyorsunuz mesajını vermektedir. Şimde Rize Havalimanı yapılacak bölgenin hayatiyeti bir o kadar daha artacak. Bu bölgede her noktaya atılan adım aslında bu bölgenin insanlar tarafından her noktasının keşfedilmesine yönelik bir anlayışı ortaya koymaktadır. Daha bizim İran, Batum, Yunanistan ayağımız var. Bir taraftan Balkanlar, bir taraftan Orta Asya, bir taraftan Ortadoğu bütün bunların hep birlikte oluşabilecek bir anlayışı ortaya koyabilecek bir destinasyonu Karadeniz oluşturacaktır." Soylu, Trabzon'da Körfez ülkelerinden ciddi turist geldiğini vurgulayarak, "Trabzon'a 500 bine yakın Körfez'den turist gelmektedir, ölçülebilir 400 bin artı 100 bin daha ve buradan bütün bölgeye yayılmaktadır" dedi. Karadeniz'de özellikle yaz aylarında ciddi bir turizm yoğunluğu olduğunu dile getiren Soylu, bölge turizmi için çok önemli olan yaylalarda da kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini ifade etti. Soylu, bu konuda bu yıl önemli adımlar atacaklarını vurgulayarak sözlerini, "2016 yılında Trabzon'da hiçbir yaylada kaçak yapılan yayla evi olmayacak ve yapıldığı anda da yıkılacak" diye tamamladı.

KARADENİZ BÖLGESİNİN YENİ TURİZM POTANSİYELİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise çalıştayda Karadeniz Bölgesi'nin turizm potansiyelini, fırsatları ve riskleri değerlendireceklerini ifade etti. Bölgenin büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, hak ettiği turizm gelirini ve hak ettiği ziyaretçi sayısını elde edemediğine dikkati çeken Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu toplantı güzel tartışmalar, istişareler yapılmasını, yeni fikirler ortaya çıkmasını bekliyorum. Hükümet olarak turizmin belli bir bölgede, belli bir mevsimde yoğunlaşmasını doğru bulmuyoruz. Bunun için özellikle hem turizmin 12 aya yayılması hem de tüm bölgelerimizi kapsayacak şekilde büyümesini hedefliyoruz ve bu yönde de büyük çabalarımız var. Artık 'Türkiye' denilince akla sadece Antalya, Muğla gelmesin, sadece deniz turizmi gelmesin." Ağbal, bu toprakların bir çok medeniyete beşiklik ettiğini vurgulayarak, "Bu topraklardan onlarca medeniyet gelmiş ve geçmiş, bu topraklarda izleri var. Karadeniz Bölgesi de böyle bir coğrafyada, böyle bir tarihi birikime sahip. İklimi özellikle Körfez bölgesinden son derece fazla sayıda turist çekme potansiyeline sahip. İnşallah bugün burada yapılacak istişareler çerçevesinde çok güzel fikirler ortaya çıkar ve Karadeniz turizmini, Türk turizmi içerisinde hak ettiği noktaya getiririz" dedi.

GENÇLİK SPOR BAKANI TURİZMİ DEĞİL SPORU KONUŞTU

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Karadeniz Bölgesi'nde sporun altyapısını çok daha fazla geliştirerek, vatandaşımıza çok daha yakın kılarak ve iletişimi artırarak geleceğe doğru daha büyük bir potansiyelle yürümeye çalıştığımız bir yatırım hamlesi içerisinden geçiyoruz" dedi. Kılıç, "Çünkü Karadeniz'imizin bütün illeriyle çok farklı bir potansiyele sahip olduğunu ama bu potansiyelin bugüne kadar yeterince kullanılmadığı, ön plana çıkarılmadığı, takip edilmediği anlamında bir düşüncemiz vardı. Ondan dolayı tekrar tüm bölgedeki hemşehrilerimiz adına Sayın Bakanımız Ünal'a teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile beraber, bir koordinasyon çerçevesinde özellikle Karadeniz'de turizmin ve kültür turizminin gelişmesi için çalışma yapmayı umut ettiğini vurguladı. Konuşmaların ardından Trabzonlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, katılımlarından dolayı Bakan Ünal'ın yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'a plaket takdim etti.

günebakış - Aydın GELLECİ

 

Karadeniz Turizm Mahir Ünal Süleyman Soylu Naci Ağbal Akif Çağatay Kılıç Sinop Samsun Ordu Giresun Trabzon Rize Artvin Gümüşhane Bayburt TÜRSAB DOKAP Karadeniz Yaylaları EXPO-2016
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg