Rize havalimanı ne zaman açılacak?

Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra Türkiye'de denize dolgu ile inşa edilecek ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı'nda proje çalışmaları sürüyor.

Rize havalimanı ne zaman açılacak?
Rize havalimanı ne zaman açılacak? Admin
Advert

Türkiye'de denize dolgu ikinci havalimanı olma özelliğine sahip Rize-Artvin Havalimanı'nda 100 milyon taş kullanılacak. İhalesine 2016 yılının ilk çeyreğinde çıkılması planlanan havalimanının tamamlanmasıyla, yıllık ortalama 850-900 bin yolcu ve günde ortalama 15-20 uçuş kapasitesi oluşacak. Havalimanı 30-35 metre derinlikte 100 milyon taş kullanılarak yapılacak.

550 MİLYON DOLARLIK PROJE

Rize'nin Pazar ilçesi ile Yeşilköy yerleşim yerleri arasında yapılması planlanan proje, 766 hektar alandan oluşacak. Proje sahasında yaklaşık 266 hektarlık alanda deniz dolgusu yapılacak. Teknolojik olarak son gelişmelere uygun ekipman ve malzemeler kullanılarak yapımı planlanan Rize-Artvin Havalimanı'nın, 2014 yılı birim fiyatları ile altyapı için 400 milyon lira, üstyapı için ise 120 milyon lira olmak üzere 520 milyon liraya mal olması bekleniyor. Havalimanının inşaatı aşamasında 300, işletme aşamasında ise bin personelin çalışması planlanıyor. Havalimanı Rize şehir merkezine 34, Artvin'e ise 123 kilometre uzaklıkta olacak.

2017'DE HİZMETE AÇILACAK

Rize Havalimanı Projesi kapsamında saatte 36 uçağın iniş kalkış yapabileceği 45 metre eninde ve 3 bin metre uzunluğunda pist, 240x120 metre boyutlarında 1 adet apron inşa edilecek. Genel olarak yolcu ve kargo uçaklarına hizmet verecek olan Rize Havalimanı'nın ayrıca kompozisyon sınıfı D, türbülans sınıfı ağır, kalkış ağırlığı 150 bin kilogramdan fazla olan uçaklara hizmet vermesi bekleniyor. 2017 yılında işletmeye açılması planlanan havalimanının öngörülen ekonomik ömrünün 25 yıl olduğu belirtilen raporda, bu ekonomik ömrün devamlılığı için gereken bakım ve onarım çalışmaları, gelişen teknolojiye ayak uydurularak havalimanının kullanım talebi doğrultusunda yapılacağı öğrenildi.

Kaynak: günebakış

Rize-Artvin Havaalanı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg