Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla Trabzon Sempozyumu başladı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen “Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla Trabzon” sempozyumu büyük bir katılımla başladı. 3 gün sürecek sempozyum, 24 oturumda tamamlanacak.

Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla Trabzon Sempozyumu başladı
Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla Trabzon Sempozyumu başladı Yonetici
Advert

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, köklü bir tarihe ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Trabzon’un her yönüyle araştırılması ve elde edilen sonuçların bilim dünyasına kazandırılması amacıyla “Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla Trabzon” isimli sempozyum düzenledi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 3 gün boyunca sürecek sempozyuma, eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, eski Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Bahar Ayvazoğlu, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Gürcistan Konsolosu Gela Japarıdze, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, sempozyuma gösterilen ilgi nedeniyle memnuniyet duyduğunu belirterek “Üstat tarihçi, hemşerimiz merhum Profesör Osman Turan şehrimizi ‘Karadeniz Bölgesi zümrüt bir gerdanlığa, Trabzon şehri de onun üzerinde bir gelinin tacına benzer. Gerçekten bu bölge yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın da en güzel tabiat parçalarından biridir’ şeklinde nitelendirir. İşte bu kadim şehrin, güzel Trabzon’umuzun tarihi, kültürü ve sanatıyla beraber ele alınıp, güncel bilgi ve belgeler ışığında birçok yönüyle değerlendirileceği sempozyumumuzun açılışına hoş geldiniz, hoşnutluk getirdiniz, şeref verdiniz. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Çok önem verdiğimiz bu programa katılımlarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Tarihçilerin kahir ekseriyetinin Trabzon’un tarihini milattan önce 2000 yılından başlattığını belirten Başkan Zorluoğlu, “Sempozyum programı kapsamında bir bildiri de sunacak olan hemşerimiz araştırmacı yazar İsmail Fettahoğlu ise şehrimizin tarihini kronolojik olarak ‘Kuruluş devri, serbest şehir devri, Roma devri, Bizans devri, Komnenoslar devri ve Türk İslam devri” olarak 6 safhaya ayırıyor. Geçtiğimiz yıl Trabzon tarihinde bir ilki gerçekleştirdik ve Sur içinde, Yukarı Hisar’da arkeoloji kazısına başladık. Valiliğimizin koordinasyonunda, KTÜ, Ortahisar Belediyemiz, Sanayi ve Ticaret Odamız ve Müze Müdürlüğümüzle beraber başlattığımız bu çalışma bu yıl ve sonrasında da genişleyerek devam edecek. Bu çalışma ile esas olarak şehrimizin tarihinin bilinmeyenlerini ortaya çıkarmayı hedefledik. Ancak bir diğer beklentimiz de az önce milattan önce 2000 olarak başladığını ifade ettiğim şehir tarihinin daha eskilere gittiğini ortaya koyacak bulgulara ulaşmak. Arkeoloji müzesi nihai hedef” ifadelerini kullandı.

Trabzon Sempozyumu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg