Trabzon'un farkı, Trabzonspor'un başarısı...

Aslına bakarsanız Anadolu’da Trabzon'un dışında bir şehrin bu başarıyı yakalaması çok zordu. Çünkü Trabzon tarihi nedenlerden ötürü yalıtılmışlık ve dışarıya karşı bizlik duygusunun zirvede olduğu bir şehirdir.

Trabzon'un farkı, Trabzonspor'un başarısı...
Trabzon'un farkı, Trabzonspor'un başarısı... Yonetici
Advert

1975-76 sezonunda o zaman ki adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi'nde şampiyon olan Trabzonspor ülke futbolundaki şablonlaşmış algıları kalıcı şekilde değiştirdiği gibi bu başarısıyla aynı başarıyı elde edemeyen bir çok Anadolu şehrinin takımının taraftarlarının da kıskançlıkla bezeli husumetini kazandı. Keşke diğer şehirlerin temsilcisi olan kulüpler Trabzonspor’un başarısını doğru analiz ederek kendilerine olumlu örneklemeler çıkarıp Trabzonspor'un başarısının benzerlerini yakalayabilselerdi ama maalesef bu durum gerçekleşmedi. 2009-10 sezonunda Bursaspor'un şampiyonluğu bu duruma bir istisna teşkil ediyor olsa da Bursaspor’un başarısı sezonluk ve kalıcı olmayan bir başarı olduğu için bu alanda Trabzonspor an itibariyle rakipsiz diyebiliriz.

Bununla birlikte Trabzon'a, Trabzonluya duyulan bu alerjinin aslında çok farklı sosyolojik, tarihi ve etnokültürel sebepleri de var aslında ama o sebepleri irdelemek bu makalenin kalibresini aşar. Bu nedenle neden başka iller değil de Trabzon ve Trabzonspor başarılı oldu ve istikrarlı ve kalıcı şekilde ülkenin en büyük futbol kulüplerinden biri haline geldi konusunu analiz etmemiz yerinde olur.

Aslına bakarsanız Anadolu’da Trabzon'un dışında bir şehrin bu başarıyı yakalaması çok zordu. Çünkü Trabzon tarihi nedenlerden ötürü yalıtılmışlık ve dışarıya karşı bizlik duygusunun zirvede olduğu bir şehirdir. Trabzon halkı binlerce yıldan beri o topraklarda yaşayan kadim halkların soyundan gelir. Özgün folklorü, müziği, yerel kültürü ve aksanıyla Türkiye genelinden farklıdır. Trabzonspor’un başarılarının öncesinde ve sonrasında Türk futbolunun zirvesini zorlayan diğer şehirlerde Trabzon'daki türdeş, mütecanis kültürü göremeyiz. Eskişehir, İzmir, Samsun, Bursa, Kocaeli gibi kentler tam anlamıyla kozmopolit muhacir kentleridir ve mukim sakinlerinin çoğunun iki yüz yıllık aile mazisi yoktur o kentlerde. Artı bu gelen muhacirlerin her biri ayrı bir etnisite ve yöresel tarihi kültürden gelmişler ve geldikleri kentin kültürel dokusununu da  heterojenleştirmişlerdir bu yüzden. Eskişehir ve Kocaeli’de Eskişehirlilik, İzmitlilik duygusu asla Trabzonlunun Trabzonlu olma ruh haliyle kıyas edilemez çünkü Eskişehirli Eskisehirlidir ama aynı zamanda Tatardır, Manavdır, Çerkezdir, Rumelilidir. İzmitli de hakeza İzmitlidir ama ayrıca 81 vilayetlidir. Trabzonlu sadece Trabzonludur.

İşte bu bizlik faktörü Trabzonluların Trabzonspor’u daha fazla sahiplenmesini ve İstanbul kulüplerine daha mesafeli durmalarını sağlamış, üstelik takım da başarılı olunca Trabzonsporluluk duygusu gurbetteki ve sıladaki Trabzonlular arasında kalıcı olarak perçinlenmiştir. Tabii bir de ülkenin batı illerine yayılıp her iş kolunda bir şekilde başarı elde edip kendini topluma kabul ettirmiş "Gurbetçi Trabzonlular" gerçeği var ki o da apayrı ele alınması gerekli bir konu. Bu Trabzon diasporasının da Trabzonspor’un kökleşip gelişmesinde rolü büyüktür.

Çağatay Ay Trabzon Trabzonspor Eskişehir Kocaeli Samsun Bursa
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg