Akçaabat Ziraat Odası'ndan karantina açıklaması

Akçaabat Ziraat Odası, son günlerde kamuoyunda gündeme gelen patates karantinası hakkında bir açıklama yaptı.

Akçaabat Ziraat Odası'ndan karantina açıklaması
Akçaabat Ziraat Odası'ndan karantina açıklaması Admin
Advert

Açıklamada patateslerde görülen siğil hastalığının bölgede sınırlı alanda mevcut olduğu, ancak ilçe tarımını tehdit edecek boyutta olmadığı, onun da insan sağlığına herhangi bir zarar vermeyeceği bildirildi. Ayrıca, patates üretiminin bölgede önemli bir gelir ve besin kaynağı olduğu ve üreticilerin tohumları sertifikalı satıcılardan almaları, tohumluk seçiminden üretimin diğer aşamalarına kadar her türlü konuda bilgi almaları tavsiye edildi.

Akçaabat Ziraat Odası'ndan yapılan açıklama metni şu şekilde:

İlçemiz tarımsal üretim potansiyeli ve yetiştirilen ürün çeşitleri açısından ilimizin adeta tarım alanı olarak bilinen bir bölgesidir. Fındık ve tütün üretiminin yanı sıra geçmişten günümüze uzun yıllar üretimi yapılan diğer önemli bitki türü de patatestir. Gerek hane halkının yıllık ihtiyacını karşılamada gerekse ihtiyaç fazlasının pazarda satılabilmesinden dolayı ekonomi yönü olan bir bitkidir. 

Bölgemiz patates üretim potansiyeline baktığımızda yıllık 500 ton civarında tohumluk patates dikimi yapıldığına şahit oluyoruz. Küçük alanlarda fakat çok sayıdaki bahçelerde üretimi yapılan patatesin dikiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de kullanılan tohumluk patatestir. Tohumluk patates satma yetkisi olan birimlerden alınmasını tavsiye ettiğimiz patates tohumlarının da sertifikalı olması ayrıca önem gösterilmesi gereken bir konudur.

Zaman içerisinde değişik nedenlerden dolayı patates dikimi yapılan bahçelerin bazılarında patates siğili hatalığı görülmüştür. Akçaabat İlçemizde yapılan çalışmalarda yaklaşık 47 dekarlık bir alanda patates siğili hastalığına rastlanmış olup bu bölgeler de karantina altına alınmıştır. İnsan sağılığı açısından risk teşkil etmeyen fakat patates tarımı için ciddi sorunlara yol açabilecek bu hastalıkla mücadelede sertifikalı tohum kullanımı ve karantina tedbirleri başvurulması gereken en önemli ve birincil kültürel tedbirlerdir. 

Kamuoyunda ilçemizde patates siğili ile ilgili haberlerin çiftçilerimizde tereddüte yol açmıştır. İlçe başvurarak tarlasında hastalık tespit edilerek karantina altına alınan dikim alanlarının dışında üreticilerimizin dikim yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Üreticilerimize, patates tarımı yaparken, tohumluk seçiminden üretimin diğer aşamalarına kadar her türlü konularda bilgi almalarını tavsiye etmekteyiz. Bölgemizde tespit edilen patates siğili hastalığı ilçemiz patates tarımını tehdit edecek boyutlarda değildir. Bu konuda da gerek Akçaabat Ziraat Odası olarak bizler gerekse ilgili kurumlar gerekli çalışmaları titizlikle yapmaktadır. Patates tarımını usulüne uygun esaslarda yapmak ve tarımsal üretim aşamasındaki kurallara riayet etmek kaydıyla bölgemiz patates tarımı ilçemizde her zaman yapılan ve gıda ihtiyacımızın karşılanmasına olumlu katkı sağlayan bir üretim modeli olacaktır.

 

 

Akçaabat Akçaabat Ziraat Odası patates üretimi karantina patates siğili
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg