İstanbul’daki Trabzon’da geçen hafta sonu

Geçen hafta sonu İstanbul’daki Trabzon yine hareketli günler yaşadı. Kısaca bir özet geçelim istedik.

İstanbul’daki Trabzon’da geçen hafta sonu
İstanbul’daki Trabzon’da geçen hafta sonu Admin
Advert

Önce cumartesi günü Trabzon Tanıtım Günleri münasebetiyle İzmit’e gittik. İstanbul’da bu sene yapılmayan dört günlük Trabzon Günleri İzmit’te Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenleniyordu ve İstanbul’dakinden aşağı kalır yanı yoktu. Hâttâ fazlası var, eksiği yoktu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğin organizasyonunu da Kocaeli Trabzonlular Derneği üstlenmişti ve orada kaldığımız sürece gözlemleyebildiğimiz kadarıyla gayet başarılı olmuşlardı. Derneğin genel sekreteri Salih Şahintürk ile organizasyon ve Kocaeli Trabzon Derneği hakkında yaptığımız mini bir röportajı ilgili haberin içinde siz değerli okurlarımızla paylaşmıştık. (Okumadıysanız, başta Salih beyin iptal edilen etkinliklerle ilgili verdiği muhteşem cevap olmak üzere tamamını mutlaka okumanızı tavsiye ederiz) Bu dernek ve yakında faaliyete geçirecekleri Kocaeli Trabzon Dernekler Federasyonu önümüzdeki dönemde ses getirecek işlere imza atacak gibi görünüyor. Bu da STK’cılığa inanmış, hemşehri STK’cılığına haylice kafa ve beden yormuş biri olarak bizi çok mutlu ediyor. Kendileriyle irtibat halinde olacak ve başarılı faaliyetlerini okurlarımıza duyurmaktan büyük keyif alacağız.

Haberde atladığımız önemli bir ayrıntıyı buraya eklemeyi bir borç biliyoruz: Ben oraya asıl BMN Kocaeli’den Zekeriya Uzun kardeşimin daveti üzerine gitmiştim. Üni-TS Kocaeli ile ortak bir stand açmışlar ve hep birlikte arı gibi çalışıyorlardı. Zamanımın önemli bir kısmını orada geçirdim, Salih Şahintürk röportajını da orada gerçekleştirdim. Çok keyif aldım, kendimi evimde gibi hissettim.

Mekanda dolaşırken kadim dostlarım, çocukluk arkadaşlarım Mehmet Demirci ve Süleyman Karabayır ile baba dostum, köylüm emekli öğretmen Mustafa Şahin başta olmak üzere pek çok eski ahbabımı gördüm. Zaten bu tür etkinliklerin en güzel taraflarından biri de budur. Ancak her dosta yeterince zaman ayıramamak gibi üzücü bir yanı da vardır. Ben de en kısa zamanda yeniden İzmit’e gelerek düzenli olarak toplanıp sohbet eden BMN Kocaeli ile hasbıhal edeceğim. Tabii Kocaeli Trabzonlular Derneği ve yakında aktif hale gelecek olan federasyon çalışmalarını da yakından takip edeceğiz. Hasılı kelam, İzmit’ten mutlu ve memnun döndük. Ha, röportaj esnasında zaten gürültülü bir ortam olan mekanda bir de Trabzonspor marşları söyleyerek işimizi imkânsız hale getiren gençleri birazcık haşladım, böyle bir şey yapmama hiç gerek yoktu ama hem benim hem de Salih Şahintürk için zaman o kadar kısıtlıydı ki grizu patlaması oluverdi. Bir sonraki ziyarette gönüllerini alırım artık.

Cumartesi günü Trabzonspor’un maçıyla bittikten sonra pazar günü Kartal Soğanlık’a, Tam adıyla Fidanbaşı Köyü Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne gittik. Orada Turan Uzun ağabeyin yıllar süren çalışmalarının ürünü olan Trabzon Şalpazarı Şehit ve Gazileri adlı kitabın tanıtım ve imza günü vardı. Doğrusunu söylemek gerekirse Turan ağabey yıllar önce bu çalışmaya niyetlendiği zaman bana konuyu açtığında çok da umutlu olamamıştım. Çünkü genellikle bitirilemez ya da hiç başlayamazdı bu tür çalışmalar. Bize de hüsran ve hayıflanmak kalırdı. Fakat kendisi işin peşini bırakmamış, köy köy dolaşmış, incelemiş ve araştırmış, derlemiş, sonunda kitabı bastırmaya da muvaffak olmuştu. Ne kadar takdir edilse azdı. Başta Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız ve Şalpazarı AK Parti eski ilçe başkanı Metin Günay olmak üzere İstanbul’da faaliyet gösteren Şalpazarı Derneklerinin başkan ve yöneticilerinin çoğu da orada hazır bulundu. Ayrıca Kartal’daki Çaykaralılar Derneği’nden Fatih Kaya ve İlker Bakioğlu ile CHP Kartal Belediye Meclisi üyesi yine Çaykaralı değerli hemşehrimiz Yusuf Altay. Bu tür çalışmalara ve yayınlara ne kadar ihtiyaç olduğu aşikâr. Konuşma yapan herkes de bu ihtiyaca ve Turan Uzun ağabeyin çalışmasının önemine vurgu yaptı.

Bu arada Fidanbaşı Köyü Derneği’ne de ayrı bir parantez açmak gerekir. Gerçekten Şalpazarı’nın İstanbul’daki köy dernekleri arasında müstesna bir yere sahip. Kendi mülkünde faaliyet gösteriyor olması zaten derneği bir adım öne geçiriyor. İkincisi, daha önce de ŞALFED Kurucu Başkanı Harun Özdemir’in “Sis Dağı’nın Çocukları” adlı kitabına da benzer bir imza ve tanıtım günü düzenlemişlerdi. Bunlar her hemşehri derneğinin yapması gerekenlerden ve “Dernekler ne işe yarar?” sorusuna verilecek en güzel cevaplardan biri. Bunlar güzel ve sevindirici gelişmeler ama tabii ki yeterli değil. Fakat bir yerden başlamak lazımdı ve Turan Uzun ağabeyin konuşmasında da dediği gibi daha sonra yapacaklar için bir başlangıç noktası teşkil ediyordu. Bu vesileyle hem Turan Uzun’a hem de Fidanbaşı Derneği yönetimine teşekkürü bir borç biliyoruz.

İstanbul’da geçen hafta sonu başka etkinlikler de oldu. Çoğuna yetişemediğimiz ya da davetli olmadığımız için katılamadık. Fakat bütün bunlar gösteriyor ki, İstanbul’da koca bir Trabzon var ve bu Trabzon yeteri kadar aktif olamıyor, gücünü ortaya koyamıyor. Önümüzdeki dönemlerde daha bilinçli, verimli ve faydalı stratejiler takip edilerek bu güçten Trabzon ve Trabzonlular adına azami fayda sağlamak icap ediyor.

Trabzon Kocaeli Trabzon Tanıtım Günleri Kocaeli Trabzonlular Derneği Fidanbaşı derneği Turan Uzun Refik Kurukız
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg