Hilmi Türkmen: Konuyu daha iyi anlatmalıyız

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Kirazlıtepe Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları ve yıkım işlemi esnasında meydana gelen protesto olayları sonrasında Karadeniz Manşet’e özel açıklamalarda bulundu.

Hilmi Türkmen: Konuyu daha iyi anlatmalıyız
Hilmi Türkmen: Konuyu daha iyi anlatmalıyız Admin
Advert


Türkmen, meselenin kamuoyuna yansıtıldığı gibi olmadığını söyleyerek “Kimsenin evi zorla yıkılmıyor, yıkılmayacak. Rantsal dönüşüm iddiaları çok çirkin. TOKİ’ye sadece konutların yüzde 20’si kalacak ve bu işten ciddi zarar ediyor. Bu işin neresinde rant var?” dedi. Üsküdar Belediye Başkanı, daha sonra sözlerine şöyle devam etti

Dairelerin yüzde 80’i yine sahiplerine, yüzde 20’si verilecek

Kirazlıtepe’de proje çerçevesinde yapacağımız dairelerin yüzde 80’i yine sahiplerine verilecek, yüzde 20’si TOKİ’ye kalacak. TOKİ bu işten 300 milyon TL zarar edecek. Rant suçlamaları var. Bunun kim, neresinden rant elde edecek? Dünyada böyle bir oran yok! Size hangi müteahhit böyle bir oran verir? Yıktığımız binanın sahibi rızasıyla boşalttı, tahliye etti ve yıktık. Kimsenin evini zorla yıkmıyoruz ki. Biz şimdi deprem gerçeğini görüyoruz, deprem bölgesinde yaşıyoruz ve İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor. Yıllardır imar bekliyorlar, işte size imar. Adamın 100 m2 arsa üzerinde üç kat binası var, üç daire istiyor. Böyle şey olur mu? Biz 100 m2 arsası olana 2+1, 85-90 m2 bir daire veriyoruz. Arsasından imarda ne çıkıyorsa yüzde 80’ini veriyoruz.. 

TOKİ ilk defa zarar ediyor

Kimseyi yerinden zorla çıkarmıyoruz. İmar ise iki kattan altı kata çıkardık. Denizi gören yerlerde beş kata çıkardık. Şimdi biz bu durumda kime zarar ettirdik?  Dairelerini yapıp yine sahiplerine vereceğiz, oraya başkası gelmeyecek. Kirazlıtepe’de iki sene tapulu arsanın metrekaresi 200 TL iken şimdi 2000 TL. Bu nasıl kötülük etmektir ki emlak fiyatları bu kadar yükseldi? İmar arttı, emlak fiyatları arttı. 

Peki, biz bu işe neden girip de başımıza bela alıyoruz? Birincisi deprem gerçeği. İkincisi, bir örnek dönüşüm yapalım, insanlara bir örnek gösterelim istiyoruz. Oraya Çevre Bakanı ile TOKİ Başkanını getirdim. TOKİ’nin Türkiye’de 190 şantiyesi var, bu kadar zarar ettiği bir projesinin olmadığını söylüyor. Bana “Başkanım, ilk defa burada senin hatırına zarar edeceğim” diyor. Yine de insanlara yaranamıyoruz. 

Kimsenin evini zorla yıkmadık, yıkmayacağız

Geçen cumartesi meydana gelen olaylar tamamen provokasyondur. Kötü niyetli kişilere ne yazık ki bizim insanlarımızın bazıları da uymuştur. Kimsenin evini zorla yıkmadık. Şu anda anlaştığımız 51 kişi var ama ev bulup çıkabilmiş değiller. Ev buldukça çıkacaklar. Türkiye’de örneği olmayan bu işi bu kadar çarpıtmak da herkesin başarabileceği bir şey değil doğrusu. Rızası olmayanın evini yıkmak yok, zorla tahliye etmek yok, yapılacak dairelerin yüzde 80’i vatandaşa verilecek.

Karadeniz Manşet

Hilmi Türkmen Üsküdar Belediyesi Kirazlıtepe Kentsel dönüşüm Mehmet Özhaseki TOKİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg