Pek azı örnek alınan geçmiş

Biz Müslümanlar 8. ve 12. yüzyıllarda bilim ve medeniyet anlamında altın çağımızı yaşadık. Bu çağın yaşanmasında etken olan çok önemli unsurlar bulunmaktadır. Bunlar da yalnız fetihler değildir.

Pek azı örnek alınan geçmiş
Pek azı örnek alınan geçmiş Admin
Advert

İster geçmiş olsun, isterse içinde yaşadığımız dönem; genelimizin işimize gelen olaylara ilgi göstermek gibi bir alışkanlığı var.  Verdiğimiz örneklerde bütünü aktarma yerine bizi aklayacak hususlara temas ederiz. Hal böyle olunca yaşananlar ders çıkarmanın aracı olmaktan ziyade geçmişte kalan hikâyelere dönüşür. Hem de kendimizi avunduran hikâyelere.

Bugün sizlere belki bilmediğimiz, belki de işimize gelmediği için gündeme getirmediğimiz geçmişe dair birkaç hadise aktarmak istedim.

Biz Müslümanlar 8. ve 12. yüzyıllarda bilim ve medeniyet anlamında altın çağımızı yaşadık. Bu çağın yaşanmasında etken olan çok önemli unsurlar bulunmaktadır. O dönemlerde kısa sürelerde nereleri fetih ettiğimizi anlatırız, fakat halife Harun Reşid’in M.S  85 ve 165 yılları arasında yaşamış İskenderiyeli Yunan matematikçi, coğrafyacı ve astronom Batlamyus tarafından yazılan 13 kitaptan oluşan Almagest adlı eseri vermeleri (muhtemelen kopyasını) karşılığında Bizans ile barış anlaşmasına yanaşacağını söylemesinden hiç söz etmeyiz. Bilime ve bilmeye değer vermeden medeniyet kurulamayacağını görmezden gelerek ( detay için bakınız: Kitap, Dünyada Neler Oldu? Pegasus Yayınları).  

O dönemlerde ne büyük coğrafyaları idare ettiğimizden söz ederiz, fakat 1200 yıllarında Batı’da bir Hristiyan’ın  kurtulacağını bilse bile bir Yahudi doktora tedavi olmasının yasak olduğu dönemde Bağdat ve çevresindeki doktorların yeterlilik sınavlarını halifenin bir Hristiyan hekime yaptırdığını anlatmayız (detay İçin: Fuat Sezgin’in "Tanınmayan Büyük Çağ" adlı eseri) . Medeniyetin her koşulda adaletin ve liyakatin üzerinde yükseldiğini görmeden. Aliya İzzetbegoviç’in bilge olduğunu her fırsatta dile getiririz. Fakat büyük bilgenin “İslam dünyası her şeyi başkasından beklemekten ve kaderciliği miskinlik gibi kabul etmekten vazgeçmedikçe ileri teknoloji üretemez. Geleceğe dair hiçbir şey söylenmeden sürekli geçmişin tekrarlaması işe yaramaz, insanlığa soluk aldıracak yeniden yükseliş adalet ve toplumun genelinin kabul ettiği ahlaki değerler üzerinde ancak mümkün olur” manifestosunu duymadan.

Harun Reşid Aliya İzzet Begoviç Batlamyus Algamest Fuat Sezgin Tanınmayan Büyük Çağ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg