KTÜ'lü öğrencilerden iddialı proje!

KTÜ'lü öğrenciler Amerika'da yapılacak ''Depreme Dayanıklı Bina'' proje yarışmasına katılacak.

KTÜ'lü öğrencilerden iddialı proje!
KTÜ'lü öğrencilerden iddialı proje! Admin
Advert

Dünyanın en önemli üniversitelerinin finale kalmak için başvurduğu yarışmada üst üste 3. defa finale kalarak büyük bir başarı gösteren North Project Team ekibi bu yıl 'Vectory' projesiyle birinci olmayı hedefliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri geliştirdiklerini ‘Vectory” projesi kapsamında Amerikan Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından  düzenlenen 14. Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması için Amerika'ya gidiyor. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrenci ve danışmanlarından kurulu olan 'North Project Team' ekibi başarılarına bir yenisi daha eklemeye hazırlanıyor. Amerikan Deprem Araştırma Enstitüsü'nün (EERI) bu yıl 14. defa düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmasına 'Vectory' isimli projesi ile finale kalmaya hak kazanan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Gizem Eradas, Javed Shadan, Berkay Han, Altay Fırat Özturan ve Araştırma Görevlisi Serhat Demir, 7-10 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye’yi temsil etmek üzere yola çıkacak. İnşaat Mühendisliği öğrencilerini deprem mühendisliği çalışmalarına teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmaya katılım sağlayacak olan öğrenciler 7 aylık yoğun çalışma neticesinde projelerini tamamladı. Dünyanın en önemli üniversitelerinin finale kalmak için başvurduğu yarışmada üst üste 3. defa finale kalarak büyük bir başarı gösteren North Project Team ekibi, ilk yılında finale kalan 40 üniversite arasından  genel sıralamada 5. olmuştu. “North Project Team” 2016 yılında ise 35 üniversite arasından genel sıralamada yedinci olurken, mimari kategoride üçüncülük elde etmişti. Bu sene çok iddialı olduklarını belirten öğrenciler, ulaşım ve konaklama masrafları için kendilerine destek olabileceklerin yardımlarını bekliyor.

Bu seneki yarışmada mega kolon adlı bir sistem geliştirdiklerini belirten KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Berkay Han, “Her üniversiteye belli bir hak tanınıyor. Biz de bu kurallar doğrultusunda bir sistem oluşturduk. Tüm maketlerde farklı bir sistem var. Bu seneki yarışmada mega kolon diye bir sistem geliştirdik. 4 farklı kolon yapısını bir arada tutan ve çaprazlarla bunu destekliyor böylece depreme daha dayanıklı hale getirdiğine inanıyoruz. Bu taşıyıcı sistem bunu geliştirerek ilk 35 takım arasına girdik. Şimdi de bunu temsil etmek için Amerika’ya gidiyoruz. Mega kolon adı altında hiçbir sistem görmedik” dedi.

KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Gizem Eradas ise, “Yaklaşık 8 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olması gerekiyor. Yarışmada 3 farklı şiddette dayanıklılık uygulanıyor. Bu sene çok iddialıyız” şeklinde konuştu.

Arş. Gör. Serhat Demir: Bu sene çok daha iyi bir projemiz var

Yarışmaya 3 yıldır katıldıklarını vurgulayan KTÜ İnşaat Mühendisliği Araştırma Görevlisi Serhat Demir ise, "Bu projenin temel amacı öğrencileri deprem mühendisliği çalışmalarına yönlendirmek. Tüm dünya çapında üniversitelerin katıldığı uluslararası bir yarışma. Biz de bu sene yarışmaya farklı bir konseptte öğrencilerimizle katıldık. Öğrencilerimiz bir taşıyıcı sistem geliştirdiler. Testler yaptılar ve bunların neticesinde analiz ve deney sonuçlarının ne kadar uyumlu olduğunu görüp yanlışları ve doğruları ayırt etmeye çalışıyorlar. Bunun yanında projenin mimari ve ekonomik kısımları da var. Her anlamda gerçekçi bir proje olarak da düşünebiliriz. İlk defa katıldığımızda dünya genelinde finale kaldık. Büyük finalde de 5. olduk. Geçtiğimiz yılda büyük finale kalarak mimari kategoride 3. olduk. Bu yıl hepsinden çok daha iyi bir projemiz var. Biraz maddi sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları aşabilirsek daha iyi sonuç alabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KTÜ Karadeniz Teknik Üniversitesi deprem proje Vectory
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg