Fındık üreticisine sonbahar uyarısı

Fındık üreticilerine sonbahar aylarında yapılması gerekenler konusunda uyarı yapıldı.

Fındık üreticisine sonbahar uyarısı
Fındık üreticisine sonbahar uyarısı Admin
Advert

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü web sitesinden fındık üreticilerinin sonbahar aylarında yapması gerekenlerle ilgili bir duyuru yayınladı. Özellikle bu sezon büyük zarara yol açan "Külleme" hastalığına dikkat çekilen duyuruda hastalıkla mücadele ve diğer bakım faaliyetlerinin neler olduğu konusunda bilgilendirmelere yer verildi. Yapılan açıklama metninde şu ifadeler yer aldı:

2016 Yılı üretim sezonunu geride bıraktık. Bu yıl ilimizin fındık tarımı yapılan her parselinde külleme hastalığının yoğun zararı görüldü. Buna bağlı olarak verimde ciddi azalma meydana geldi. İlimiz 2016 yılı fındık üretimi dekara ortalama 25-30 Kg'larda kaldı.

Fındık bahçelerimizde genel tablo yukarıda belirtildiği gibi olmasına rağmen, modern tarım tekniklerini bilinçli, tam ve zamanında uygulayan çiftçilerimiz 100 Kg./dekar ürün almayı başardılar.

Sonbahar aylarının içinde olduğumuz bu günlerde çiftçilerimizin fındık bahçelerinde yapması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.

1-Külleme hastalığı ile mücadele;

-Bulaşma kaynağının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmelidir.

-Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir.

-Budama iyibir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

-Yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.

2-Bitki besleme;

-Toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre fındığın ihtiyaç duyduğu bitki besin elementlerinden fosforlu ve potasyumlu gübreleri (Kışlık gübre olarak bilinen),hayvan gübresini ve kireç uygulamasını Ekim –Kasım- Aralık aylarında tekniğine uygun olarak tatbik edilmelidir.

3-Budama;

- Öncelikle dip sürgünü temizliği yapılmalı. Yaşlanan, kuruyan, hastalık ve zararlılara maruz kalan fındık dalları dip kısımdan çıkarılmalı ve bahçeden uzaklaştırılmalı. Budama, iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki kültürel işlemler zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılırsa, verim yüksek olacaktır.

Fındık Külleme Budama
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg