Trabzon’a mobil KETEM geliyor

Trabzon’a yeni bir Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi kuruluyor.

Trabzon’a mobil KETEM geliyor
Trabzon’a mobil KETEM geliyor Admin
Advert

Sağlık Bakanlığı, 24'ü mobil olmak üzere 197 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi sayısını artırma kararı aldı. 2015 yılında tamamlanacak yeni 10 mobil KETEM de İstanbul, Trabzon, Bursa, Adana, Konya, Malatya, Sivas ve Uşak'ta hizmet verecek. 2016 yılında 40 merkezin daha hizmete girmesiyle sayı 237'ye çıkacak. Kamuda kurulmuş teşhis merkezlerine 2016'dan itibaren üniversite hastaneleri de entegre edilecek. Taramaları değerlendirilen hastaların sonuçları ve verilen hizmetin kalitesi Kanser Daire Başkanlığı'nca da takip edilecek. Kanserle mücadelede çok önemli adımlar atan Türkiye, bu kapsamda kanser taramaları ve erken teşhise ağırlık veriyor. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz alınabiliyor. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı, KETEM sayısını her ilde en az bir tane olmak üzere 2015 yılı itibarıyla toplam 197'ye çıkardı. Bu merkezler içinde 24'ü mobil olarak hizmet veriyor. Önümüzdeki dönemde Şırnak, Cizre, Aydın-Söke, Afyonkarahisar-Dinar, Bolvadin, Muğla-Bodrum, Fethiye, Balıkesir-Bandırma ve Edremit gibi büyük nüfuslu şehirlere bağlı ilçelerde de KETEM'ler açılacak.

MAMOGRAFİ MERKEZLERİ DİJİTALLEŞTİ

Meme kanseri taramalarında kullanılan cihazlar son teknolojiyle yenilenirken, dijitalizasyonu tamamlanan tüm KETEM'lerde mamografilerin merkezi okunmasını sağlayacak birim oluşturulmak üzere çalışmalar sona erdirildi. Bu birimin de Ocak 2016'da hizmete girmesi öngörülüyor. Rahim ağzı kanseri taramalarında uygulanan HPV ve Smear testleri ile dünyanın en gelişmiş tarama programı 2014 yılı içinde ülke çapında kurgulandı. Ankara'da kurulan Ulusal HPV laboratuvarı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 30-65 yaş arası kadınlara her 5 yılda bir ücretsiz olarak yapılan rahim ağzı kanseri taraması için hizmet veriyor.

30 TEŞHİS MERKEZİ KURULACAK

Kanser taramalarında 2023 yılına kadar nüfusun en az yüzde 70'ine ulaşılması hedefleniyor. Böylece bu kanserlere bağlı ölüm hızının düşürüleceği tahmin ediliyor. Tarama sonrası hastalar ilgili birimlere yönlendiriliyor. Hastaları yönlendirmek üzere 2016 yılında 81 ilde teşhis merkezleri kurulacak. Ayrıca 23 ilde de uzman doktorlara özel eğitimlerin verileceği 30 teşhis merkezi hizmete girecek. Bu merkezlere yönlendirilecek hastalarda daha detaylı değerlendirmeler yapılarak, gereksiz müdahalelerin önüne geçilecek. Tarama sonucunda risk taşıdığı belirlenen hastalara ilgili birimin telefon numarası verilerek, hastaların bu birimlerden doğrudan ve en hızlı şekilde randevu alabilmesi sağlanacak.

Kaynak: günebakış - Nurgül GÜNAYDIN

 

Kanser KETEM
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg